Zonnewagen volle kracht vooruit

Nieuws | de redactie
18 augustus 2015 | Angela Merkel wilde op de Hannover Messe al alles weten van de TU/e-studenten over hun zonnewagen Stella. Ze wonnen er ook de Crunchy, de ‘Technologie Oscar’, mee. Nu gaat ‘der Spiegel’ verder de diepte in over de nieuwste vindingen en ontwikkeling van Stella. Nederland auto-land?

Het toonaangevende Duitse medium schrijft met nauwelijks verholen bewondering: “18 Monate hatten die Studenten entwickelt und gebaut. Der Stromer bietet Platz für vier Personen und fährt an Sonnentagen 1000 Kilometer weit – und stellt damit selbst den bisherigen Elektroauto-Reichweitenmeister Tesla Model S in den Schatten.

Das Solar Team Eindhoven verspricht, dass die 1000 Kilometer möglich sein sollen. Bei Nacht beziehungsweise schlechtem Wetter schaffe das Solarmobil immerhin rund 650 Kilometer. Die Höchstgeschwindigkeit liegt bei 125 km/h.”

Lichter, handiger, zuiniger, sneller

“Stolz sind die Studenten auf die Energiebilanz ihres Wagens: “Das Auto ist ein Positivenergie-Fahrzeug, das heißt, dass es mehr Energie erzeugt, als es verbraucht”, erklärt Projektmanager Tom Selten. Ein normales Auto diene dazu, von A nach B zu kommen. 95 Prozent des Tages stehe es entsprechend ungenutzt rum. “Unser Fahrzeug jedoch produziert in der Zeit Energie und lädt sich so auf.”

En de Stella zit vol nieuwe snufjes die de wagen lichter, handiger. Zuiniger, sneller en nu vooral zelfs ook luxer maken. Der Spiegel noteert onder meer: “Richtig clever wird Stella Lux durch das neu entwickelte Navigationsgerät: Es berechnet die sonnigste Route und plant im Voraus. Wenn im Kalender in den kommenden Tagen eine längere Fahrt ansteht, versucht das Fahrzeug bereits vorweg die Akkus vollzuladen.

Im Innenraum legten die Forscher neben der Leichtbauweise auch ein Augenmerk auf Komfort. Die vier Schalensitzen sollen nicht nur leicht, sondern auch bequem sein. Der Zustieg erfolgt über vier Türen. Die öffnen sich automatisch, sobald man sich mit dem Handy nähert, auf dem eine spezielle App installiert ist.”

Apple en SpaceX verslagen

Eerder dit jaar wonnen de TUe studenten in San Francisco de ‘Technologie Oscar’. Ze kregen voor hun ‘gezinsauto op zonne-energie’ deze onderscheiding tijdens de uitreiking van de ‘Crunchies’ in San Francisco. Deze Crunchies werden dit jaar voor de achtste keer op rij verleend aan he beste van het beste op tech-gebied. Zij hadden geen geringe mededingers: raketlanceerders SpaceX  en een Apple-vinding voor hun betaalsysteem.

Maar de zonnewagen waar de Kanzlerin al zo gefascineerd door bleek in Hannover – en die ook ‘der Spiegel nu vol in beeld heeft – won glansrijk. Het gesprek met Angela Merkel direct naast het Glashaus van PBT en ScienceGuide op de Hannover Messe van 2014 en de presentatie van prof. Steinbuch in het programma van lezingen en discussies daarin lieten al merken hoeveel potentie deze innovatie in zich draagt.

Schaterlach van Merkel

Steinbuch kon Merkel daar al vertellen, dat de ingenieurs van Tesla al intensief contact onderhielden met zijn studenten over hun werk. De volledig elektrische auto van Tesla bleek allerlei vondsten van de studenten zeer goed te kunnen gebruiken. Het contact is dan ook intensief geworden. De Kanzlerin toonde zich hiervan sterk onder de indruk.

De studenten vertelden aan Merkel vol trots hoe zij met STELLA in 2013 de World Solar Challenge in Australië wonnen in de Cruiser-klasse. De Kanzlerin moest hard toen lachen toen ze hoorde dat de Duitsers het daar ook erg goed hadden gedaan, maar toch tweede waren geworden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK