Zwarte zon straalt

Nieuws | de redactie
18 augustus 2015 | De KNAW en de Akademie van Kunsten gaan jaarlijks een prijs uitreiken aan een kunstenaar die zich laat inspireren door de astronomie. De eerste prijs – een bedrag van €5000 - is voor Roland Schimmel, docent aan de Academie Minerva in Groningen, voor zijn Zwarte Zon.

Schimmel maakte het schilderij Zwarte Zon in 2010. Het roept associaties op met zwarte gaten, halo’s en zonsverduisteringen. Een natuurlijke zoneclips kun je beter niet met het blote oog bekijken, maar bij dit schilderij is het juist de bedoeling dat je je laat verblinden door de zwarte cirkel tegen de lichte achtergrond.

ZwarteZon

Zwarte zon – Roland Schimmel (2010)

“Als kunstenaar doet hij natuurkundig en neurologisch onderzoek naar de oorsprong van beweging en de waarneming van licht,” vertelt het juryrapport. “Het gaat hem daarbij om de ervaring van ‘een enerverend gevoel van machteloosheid.’ Zwarte zonnen, zwarte gaten en eclipsen zijn een terugkerend element in Schimmels werk.”

Een oncontroleerbaar schouwspel

Die leiden namelijk tot een reflex waarbij ons oog/brein cirkels in de tegengestelde kleur op het schilderij projecteren. Als nabeeld zijn bij dit schilderstuk heldere lichte stippen te zien, die zich vermengen met de geschilderde compositie. Dat levert een oncontroleerbaar schouwspel op van opdoemende en verdwijnende universele vormen. De kracht van Zwarte Zon zit hem vooral in het samenvallen van de artistieke illusie met de visuele perceptie en de verhelderende verwarring die dit met zich meebrengt.

Het geld voor de prijs wordt beschikbaar gesteld door Ewine van Dishoeck, de Leidse sterrenkundige die onlangs bekroond is met de Albert Einstein World Science Award en benoemd werd tot president van International Astronomers Union (IAU). Op 11 september aanstaande zal de prijs uitgereikt worden in de Leidse Sterrewacht. Daar zal ook het werk van Schimmel geëxposeerd worden, samen met kunst van de hand van de andere voor de prijs genomineerden. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK