Carrière na je promotie

Nieuws | de redactie
24 september 2015 | Schetsen universiteiten niet een te rooskleurig beeld van het toekomstperspectief binnen de universiteit voor promovendi? Volgens het Promovendi Netwerk Nederland zouden zij de mogelijkheid moeten krijgen om zich breder te ontwikkelen. Het Promovendi Netwerk Nederland doet alvast een voorzet hiervoor.

“Al jaren neemt het aantal promovendi in Nederland toe. Recent wees het Rathenau Instituut erop dat waar er vijfentwintig jaar geleden ‘slechts’ 1900 promovendi hun doctorstitel verkregen, lag dat aantal in 2014 op maar liefst 4300. Hoewel een Nederlandse doctorstitel internationaal hoog wordt aangeslagen, is lang niet voor alle promovendi een glansrijke carrière in de wetenschap weggelegd. Sterker nog, volgens het CBS verlaat 75% van de gepromoveerden de universiteit na afronding van het proefschrift.

Een belangrijk keuzemoment

Een belangrijk keuzemoment voor de toekomstige carrière, is de keuze die promovendi maken na de verdediging van hun proefschrift. Dat betekent echter ook dat promovendi op tijd moeten nadenken over dit keuzemoment. De National PhD Day van het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) op 10 november biedt promovendi de kans hun positie te versterken door het aanbieden van diverse workshops en netwerkmogelijkheden.

Hoewel de carrièrevooruitzichten voor promovendi de nodige aandacht behoeven, bereidt niet elke promovendus zich op tijd voor op de toekomst. Enerzijds kan universiteiten verweten worden dat zij soms een te rooskleurig beeld schetsen van het toekomstperspectief binnen de academische wereld en te weinig structureel aandacht besteden aan kansen voor promovendi zich breder te ontwikkelen. Anderzijds is het ook aan promovendi zelf om op tijd na te denken over hoe zij hun vervolg carrière zouden willen vormgeven, wat daar voor nodig is en wat ze zelf waard zijn. 

Interessante eigenschappen

Een derde, complicerende factor is dat het bedrijfsleven ook niet altijd weet hoe zij een promotietraject precies moeten duiden. Is het werkervaring of een specialistische opleiding? Hoewel iedere promovendus weet dat promoveren gewoon werk is, weet niet iedere kandidaat de (wetenschappelijke) vaardigheden die hij of zij op deed tijdens het promotietraject te vertalen naar voor het bedrijfsleven interessante eigenschappen. Kortom, promovendi en de arbeidsmarkt vormen niet altijd een gelukkige combinatie.

Om bij te dragen aan de kansen voor promovendi zich te ontwikkelen tot ‘all round wetenschappelijke professionals’, organiseert het PNN de tweede National PhD Day onder het thema “Enhance your Career”. Promovendi worden op 10 november in Delft aan het denken gezet over hun positie en carriere. Met workshops als “Ondernemerschap voor promovendi”, “Speechen als Obama”, “Social Media for Scientists”, lezingen, een informatiemarkt en een netwerkborrel, staat de hele middag in het teken van de carrière van promovendi. Of je nu verder wil in de wetenschap of niet,meld je aan en kom op 10 november naar de National PhD Day in Delft.”

Eduard Schmidt, Charlotte de Roon en Marijntje van Zeijen zijn promovendus en bestuursleden van PNN 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK