Discrimineren strafbaar in heel HO
Onlangs gaf minister Bussemaker in de Kamer aan, dat zij de accreditatie niet kan doen intrekken van de Islamitische Universiteit Rotterdam. De minister kon dit niet omdat de NVAO alleen de kwaliteit van het onderwijs bewaakt en bij de formele criteria voor haar oordelen is ‘maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef’ geen onderdeel. “Ik wil en kan de NVAO niet vragen om het wettelijk mogelijk te maken om de accreditatie van de IUR en soortgelijke onderwijsinstellingen in te trekken.”
Buiten het domein
Kort na dit Kamerdebat heeft de NVAO een opleiding aan de IUR alsnog als voldoende beoordeeld en hield zich expliciet afzijdig van kwetsende uitspraken. De NVAO formuleerde dat als volgt. “Een oordeel over de grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en godsdienst ligt buiten het domein van de NVAO.”
De ministerraad heeft nu ingestemd met een wetsvoorstel waarmee ook niet bekostigde instellingen hun accreditatie kunnen verliezen, wanneer men onvoldoende het maatschappelijke verantwoordelijkheidsbesef bevordert. Met de wet die dit regelt kunnen ook instellingen worden aangepakt waar vertegenwoordigers zich schuldig maken aan discriminerende uitspraken. Nu geldt die sanctiemogelijkheid alleen voor instellingen die door de overheid worden bekostigd.
Bescherming van titels en graden
Als een niet-bekostigde instelling de wet overtreedt kan dat dan nu straks hun opleidingen hun accreditatie kosten. Verlies daarvan betekent dat studenten aan de betreffende opleiding geen door OCW erkende graad kunnen krijgen. Aanleiding voor de wetswijziging vormen onder andere de beledigende uitspraken van de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) over homo’s. Ook uitte hij zich agressief en beledigend in het kader van de verkiezingsstrijd in Turkije. De minister kon daartegen geen effectieve stappen ondernemen, omdat de IUR geen bekostigde instelling is.
In de wet wordt tevens geregeld dat de namen universiteit en hogeschool en de titels bachelor en master worden beschermd. Hiermee wordt een einde gemaakt aan de praktijk dat onderwijsinstellingen zich ongestraft kunnen voordoen als erkende instellingen en zich ten onrechte tooien met de naam hogeschool of universiteit. Zij riskeren een boete van maximaal € 810.000 of 10% van hun omzet. Personen die valselijk de titel bachelor of master voeren zijn voortaan ook strafbaar, zoals dat nu al geldt voor ‘oude’ titels als drs. De maximale straf die hierop staat is € 4.050.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd