Duitse innovatie in Twente

Nieuws | de redactie
1 september 2015 | De Universiteit Twente en het Fraunhofer Institut gaan een langdurige samenwerking aan rond toegepaste, technologische wetenschap. De eerste stap is de oprichting van een Fraunhofer Project Center op de campus van de UT. Ook onderzoekers van Hogeschool Saxion worden daarbij betrokken

Fraunhofer is Europa’s grootste non-profitorganisatie voor toegepast onderzoek en heeft een sterke internationale reputatie. 66 onderzoeksinstituten in Duitsland en 7 in het buitenland zijn aangesloten. De nieuwe samenwerking is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van Twente als technologische topregio.

Ruim 2 miljard

Fraunhoferinstituten richten zich op het omzetten van fundamenteel, wetenschappelijk onderzoek naar technologische toepassingen in de industrie. De instituten hebben daarbij grote autonomie. Met elkaar genereert men op jaarbasis een onderzoeksbudget van ruim 2 miljard. 65% daarvan komt rechtstreeks uit de industrie en uit publiekelijk gefinancierde onderzoeksprojecten. De doelstellingen zijn vergelijkbaar met die van TNO in ons land.

De Universiteit Twente gaat voor de oprichting van het Project Center nauw samenwerken met het Fraunhofer Institut voor productietechnologie (IPT) in Aachen. Het Fraunhofer Project Center op de campus van de Universiteit Twente zal bij gebleken succes kunnen uitgroeien tot een onafhankelijk instituut, dat zich richt op gezamenlijke R&D projecten met de industrie.

Met onderzoekers van Saxion

Het Project Center richt zich in eerste instantie op opdrachten op basis van vragen uit de industrie en internationale samenwerkingsprojecten. Daaraan zal door jonge ingenieurs onder leiding van ervaren onderzoekers zowel vanuit de Universiteit Twente als Hogeschool Saxion gewerkt worden. Met de opgebouwde expertise en de link met beide kennisinstellingen bouwen zij een portfolio op dat een goede basis moet gaan vormen voor een loopbaan in de industrie of een promotieplek.

De aanpak van Fraunhofer biedt een aanvulling op het ‘klassieke model’ in de wetenschap, waarbij een meerjarig promotietraject aan een universiteit vooropstaat. Meerdere kortlopende opdrachten voor onderzoek en kennisontwikkeling vanuit verschillende bedrijven vormen in deze andere opzet de basis voor een academische promotie.

Staat voor maatschappelijke relevantie

Prof. Fred van Houten, UT-hoogleraar Design Engineering, werkte achter de schermen jarenlang aan de totstandkoming van de samenwerking en het verstevigen van contacten met de Duitse industrie vanuit zijn rol als lid van de Internationale Academie voor Productie Engineering (CIRP). “Fraunhofer staat voor maatschappelijke relevantie van wetenschappelijk onderzoek”, stelt Van Houten nu.

“Ze brengen resultaten van onderzoek rechtsreeks naar de markt, naar de industrie. De samenwerking is voor Twente, maar ook voor de rest van Nederland, een ontzettend belangrijke stap. De overheid realiseert zich de laatste jaren, mede ingegeven door de crisis, dat de industrie de geld- en banengenerator is waarop onze economie draait. Meer nog dan de dienstensector, die natuurlijk ook belangrijk blijft.”

“We werken in de regio hard aan het ontwikkelen van Twente als technologische topregio en zijn er van overtuigd dat deze samenwerking in dat plaatje past en zelfs noodzakelijk is. Duitsland is het belangrijkste achterland voor Twente.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK