Een ontdekkingsreiziger in kennis

Nieuws | de redactie
29 september 2015 | UU-hoogleraar Anna Akhmanova werd maandag geïnstalleerd als lid van de KNAW. In haar speech gaat zij in op hoe ooit haar academische carrière begon in Moskou en door de samenwerking tussen vele vakgebieden kwam waar zij nu is. “Wij reizen allemaal samen, en leren elke dag een beetje meer.”

Naast Anna Akhmanova zijn er nog vijftien andere nieuwe leden in het Trippenhuis geïnstalleerd.  Daarnaast werden ook twee nieuwe buitenlandse leden aan de Akademie toegevoegd. Eén van hen is NASA-astrofysica Chryssa Kouveliotou.

Van Moskou naar Utrecht

Anna Akhmanova ging in haar speech in op haar academische route – “een ontdekkingsreis in de kennis” – die voerde via de universiteit van Moskou naar het Anthonie van Leeuwenhoek. U leest haar volledige speech hieronder.

“Lang, lang geleden, in een land hier ver vandaan was ik een meisje, dat graag wilde begrijpen wat het leven is, en hoe het werkt. Daarom ging ik naar de universiteit van Moskou om biologie te studeren en ben ik wetenschapper geworden – een ontdekkingsreiziger in de kennis.

In mijn studie leerde dat elk levend wezen, van amoebe tot mijn lieve dochter, bestaat uit cellen, die weer bestaan uit moleculen. Deze moleculen kennen we nu bijna allemaal, net als we de volledige volgorde van letters in ons genoom kennen.  Dit is helaas niet genoeg om de werking van een cel te begrijpen. Om een huis te bouwen, moet je niet namelijk niet alleen weten wat de bouwmaterialen zijn, maar moet je ook over de bouwtekeningen beschikken. Een cel heeft echter geen bouwtekeningen – de moleculen komen uit zichzelf bij elkaar en vormen cellulaire structuren. Ik wil graag begrijpen hoe dit werkt.

Ik gebruik hierbij twee onderzoeksmethoden. Ten eerste kijk ik met behulp van een microscoop naar de werking van individuele moleculen in levende cellen. Ten tweede probeer ik bepaalde celcomponenten, zoals het celskelet, na te bouwen met behulp van gezuiverde moleculen in een testbuis. Immers: “What I cannot create, I cannot understand.”

Ik zou mijn werk nooit kunnen doen zonder samenwerkingen met wetenschappers uit verschillende vakgebieden. Bij het bouwen van een celskelet komt namelijk niet alleen biologie kijken, maar ook een flinke dosis natuurkunde. Ook zou ik nooit veel kunnen ontdekken, zonder de wetenschappers die mij voorgingen. Zonder Anthonie van Leeuwenhoek zou ik immers geen microscoop hebben, om cellen mee te bekijken.

De wetenschap draait dus niet alleen om het ontdekken, maar evenveel om het doorgeven en delen van kennis. Door deze eindeloze cyclus van ontdekkingen en onderwijs, reist geen enkele wetenschapper, geen enkele ontdekkingsreiziger in de kennis, ooit alleen. Wij reizen allemaal samen, en leren elke dag een beetje meer.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK