Electronicagigant investeert in Delft

Nieuws | de redactie
3 september 2015 | Het vinden van het Majorana-deeltje was een doorbraak in de ontwikkeling van quantumtechnologie. Onder de naam QuTech wordt in Delft inmiddels gestaagd verder gewerkt. Met steun van Intel. De Amerikaanse electronicagigant investeert $50 miljoen in het instituut van TU Delft en TNO.

“QuTech is verheugd om Intel als partner te mogen verwelkomen. De grote uitdaging voor het ontwikkelen van quantumtechnologie, zoals een quantumcomputer, zal het komende decennia ‘opschaling’ zijn: het kunnen maken van complexe structuren met zeer veel quantumbits. Deze samenwerking stelt ons in staat onze wetenschappelijk kennis te combineren met de beste engineering-kennis uit de computerindustrie”, zegt Lieven Vandersypen, onderzoeksleider van de samenwerking bij QuTech.

Quantumcomputer als doel

QuTech werd in 2013 opgericht door de TU Delft en TNO en heeft als doel het ontwikkelen van quantumtechnologie, zoals inherent veilige quantum-netwerkverbindingen en quantumcomputers. “Door gebruik te maken van de bijzondere eigenschap dat quantumbits niet alleen 1 en 0 kunnen zijn, maar ook 1 en 0 tegelijkertijd, kan een quantumcomputer bepaalde rekenproblemen extreem veel sneller oplossen”, stelt collega onderzoeksleider Leo DiCarlo.

Het berekenen van bijvoorbeeld de eigenschappen van veelbelovende nieuwe materialen is voor gewone supercomputers simpelweg onmogelijk, maar voor een quantumcomputer niet. “Dat maakt het vinden van nieuwe bijzondere materialen veel kansrijker, denk bijvoorbeeld supergeleiders die je niet extreem hoeft te koelen en waarmee je zonder verliezen stroom kunt transporteren”, zegt Vandersypen.

 “Om de verwezenlijking van quantumcomputing een stap dichterbij te brengen, is diepgaande expertise op het gebied van gespecialiseerde elektronica vereist, in combinatie met geavanceerde natuurkundige kennis”, stelt  Mike Mayberry, Intel vice president en managing director van Intel Labs.

“Hoewel de onderzoeksinspanningen op het gebied van quantumcomputing zich tot nu toe vooral hebben gericht op de ontwikkeling van de qubit (quantumbit), is zeer sterk gekoelde elektronica nodig om qubits met elkaar te verbinden, te controleren en te meten. En het is op dit vlak dat wij een bijdrage kunnen leveren. Onze samenwerking met QuTech zal zich richten op revolutionaire doorbraken in quantumcomputer-technologie, die voordelen kunnen opleveren voor de gehele sector.”

De samenwerking betreft het onderzoek naar ‘fault-tolerant quantum computing’ binnen QuTech. Vandersypen doet daarbij onderzoek naar qubits op basis van de spin, een miniem magnetisch effect, van elektronen gevangen in quantum dots. DiCarlo’s onderzoek richt zich op qubits op basis van supergeleidende circuits op chips.

Nationaal icoon

Onderzoeksleider Edoardo Charbon ontwikkelt lage-temperatuur elektronica om de qubits aan te sturen, Koen Bertels richt zich op de architectuur van de quantum computer en Ryoichi Ishihara werkt aan de verbinding tussen quantumbits en controle-elektronica. Ingenieurs van TNO richten hun expertise op de computerarchitectuur, het verbeteren en opschalen van de fabricage van qubits op nanoschaal, en de noodzakelijke verbindingen tussen qubits, chips en elektronica.

Onderzoeksinstituut QuTech kreeg in 2014 samen met het Hubrecht Instituut, Solynta en de Bioneedle de status Nationaal Icoon. Het onderzoek naar quantumtechnologie in Delft is van topniveau. Zo kreeg het team van Leo Kouwenhoven in 2012 al wereldwijde aandacht voor de ontdekking van het Majorana-deeltje.

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK