Groter dan Stonehenge

Nieuws | de redactie
7 september 2015 | De grootste archeologische vondst in de voorbije jaren, zo noemen wetenschappers de ontdekking van een groot stenen monument nabij Stonehenge. Negentig grote stenen, in een cirkel met 1,5 kilometer omtrek opgesteld, zijn met hulp van radars en magnetometers zichtbaar geworden.

“This new evidence demonstrates a completely unexpected phase of monumental architecture at one of the greatest ceremonial sites in prehistoric Europe,” vertelt professor Vincent Gaffney, co-directeur van de onderzoeksprojecten nabij Stonenhenge, tegen de Financial Times.

De zogeheten Durrington Walls is één van de grootste ‘henge’ monumenten ooit ontdekt. De muur dateert van ruim 2000 jaar voor Christus en ligt slechts drie kilometer van het wereldberoemde Stonehenge. Volgens professor Gaffney is het nog niet mogelijk om met de radartechnieken te achterhalen van welk materiaal de stenen precies zijn, maar verwacht wordt dat het om hard zandsteen gaat, waar ook de meeste blokken bij Stonehenge uit bestaan.

Wel of niet opgraven?

De grote blokken bevinden zich nog diep onder de grond en het is nu aan de verantwoordelijke organisaties (Historic England en de National Trust) wat er gaat gebeuren met het verdere onderzoek en of de stenen zullen worden uitgegraven. “We are providing the context in which decisions can be made,” stelt Gaffney.

Paul Garwood, hoogleraar archeologie aan de Universiteit van Birmingham,  stelt dat de impact van deze ontdekking voor de geschiedschrijving over de prehistorie enorm zal zijn. “Everything written previously about the Stonehenge landscape and the ancient monuments within it will need to be rewritten.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK