Kennis binnen partijen

Nieuws | de redactie
21 september 2015 | De politieke partijen bereiden zich voor. Hun programcommissies gaan voor 2017 al aan de slag. Komen kennis, hoger onderwijs en leren daarin sterk naar voren? Welke kenners schrijven dit reeds nu bij PvdA en VVD?

De twee regeringspartijen brachten dit weekend de samenstelling van hun programcommissies naar buiten. Die van de PvdA viel op door wie er niet in zitten. Die van de VVD door de continuiteit. Vanuit het HBO en WO worden de liberalen stevig gevoed.

In de PvdA-commissie zit niemand met een duidelijk profiel in hoger onderwijs en R&D, zulks naast de oud-bewindslieden van onder meer de kabinetten Den Uyl en Van Agt II die erin figureren op prominente plaatsen. Wel is oud-fractiesecretaris Jan van Zijl lid geworden, die nu voorzitter is van de koepel van de ROC’s, de MBO-raad.

Herhalingsoefening

Bij de VVD is het beeld wat anders. Daar is nu formeel naar buiten gebracht wat ScienceGuide een maand geleden al kon berichten. LUMC-hoogleraar en senator Jan Anthonie Bruijn zal voor de derde maal het program opstellen. Onder zijn leiding zal ook de vice-voorzitter van het CvB van de Hogeschool Leiden, Agnita Mur meeschrijven. Vanuit het leerplichtig onderwijs is VO-raad bestuurder Hein van Asseldonk in de VVD-commissie opgenomen.

De betekenis van de herhalingsoefening van Bruijn in deze rol is groot. Zoals ScienceGuide  een maand geleden al meldde, is hij een vertrouweling van Mark Rutte uit de tijd dat deze staatssecretaris voor HO-beleid was in het kabinet Balkenende III en daarna streed met Rita Verdonk om het leiderschap van hun partij. Een ‘program-Bruijn’ betekent ook een voortzetting van Rutte’s leiderschap in de VVD.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK