Ondernemen in diversiteit

Nieuws | de redactie
22 september 2015 | Gürkan Çelik start als lector in een uiterst actueel thema. Hij opent met de intreerede ‘Crosscultureel ondernemen brengt business in beweging’ bij Inholland in Rotterdam. Hij benadrukt daarbij dat het voor ondernemers in het MKB “steeds interessanter wordt om ook buiten de eigen kringen groei te realiseren.

Çelik spreekt op maandag 28 september zijn lectorale rede uit als Lector Crosscultureel Ondernemerschap. Daarin staat het belang voor ondernemers en organisaties centraal om contacten buiten de eigen kring te leggen en onderlinge verbindingen te zoeken om groei te realiseren en zo bij te dragen aan werkgelegenheid en welvaart. Aandacht voor crossculturele samenwerking is daarbij essentieel.

Locomotieven en aanjagers

“Mkb-ondernemers zijn de locomotieven en de cruciale aanjagers van de economie. Ze zorgen voor werkgelegenheid en welvaart. Steeds meer is er interactie tussen ondernemers en afnemers van verschillende culturen en worden er onderlinge verbindingen gelegd. Mensen en organisaties die meer samenwerken, floreren. Een succesvolle samenwerking vraagt aandacht voor verschillen in de structuur en cultuur van organisaties.”

Volgens Çelik wordt crosscultureel organiseren steeds belangrijker door zowel economische als culturele veranderingen die heel de samenleving en ondernemingen beïnvloeden. Hij wijst daarbij op de toenemende crossovers en diversiteit in de samenleving, het bedrijfsleven en die op de afzetmarkten van bedrijven. “Door internationalisering, professionalsering en crossculturele samenwerking wordt het voor ondernemers en hun ondernemingen steeds interessanter om ook buiten de eigen kringen groei te realiseren. Crosscultureel ondernemen brengt daarmee business in beweging en maakt het verschil.”

Naast de lectorale rede komen bij de start van het lectoraat verschillende reflecties op het thema daarvan. Michaël van Straalen, voorzitter van MKB Nederland, gaat onder andere in op de toegevoegde waarde van de samenwerking tussen het mkb en het hbo. Roy Thurik, hoogleraar economie en ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit, zal ingaan op de toegevoegde waarde van het toegepaste onderzoek door hbo-instellingen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK