OU-chef voorzitter NethER

Nieuws | de redactie
29 september 2015 | De collegevoorzitter van de Open Universiteit, Sander van den Eijnden, volgt in Brussel Frans van Vught op als voorzitter van Neth-ER. Zijn universiteit heeft op het terrein van open education al vele jaren sterke banden met de Europese Commissie.

Van Vught kan men zonder overdrijving de bouwpastoor van de Kennisambassade van ons land in Brussel noemen. Zijn bijzondere band met Commissiepresident Jose Manuel Barroso maakte de lobbyactiviteiten vanuit het bureau op het Place de Luxembourg vaak erg effectief. Dat maakte hem zelfs een keer de nummer 1 van de ScienceGuide Top 10.

Met de komst van Juncker – een heel andere man als het gaat om interesse in kennis een kennisbeleid – is ook de tijd van vertrek van Van Vught gekomen. Met Sander van den Eijnden komt er een meer als bureaucratische infighter op OCW gepokt en gemazelde schef in Brussel. Ook dat is een eigenschap die men in en rond het Berlaymont gebouw en het Caprice des Dieux monstrum van het EP recht tegenover het Neth-ER kantoor wel kan gebruiken…..

Niche in de knel

Tussen Van Vught en Van den Eijnden deed zich overigens in de loop der jaren wel een interessant twistpunt voor, Het had niet veel gescheeld of Van Vughts RCHO had de prestatieafsprakken van de OU met Halbe Zijlstra afgekeurd. De OU-voorziitter vertelde daar tegen ScienceGuide toen dit over:

Van Vught schort de facto een oordeel over de prestatieafspraken op. Staat u met de rug tegen de muur?

“Dat niet, nee. Wel weten we wat ons te doen staat en dat gaan we doen. De lat moet omhoog, net als elders in het hoger onderwijs is gebeurd. We willen primair alleen nog gepromoveerden als ud’s bijvoorbeeld. Ook moet ons onderzoek nadrukkelijk geprofileerd worden. Het onderwijsmodel moet omgezet worden naar onze sterkte. Je kunt niet volhouden een ‘niche’ universiteit te zijn die niettemin ‘alles in huis’ heeft. De vraag is dan toch: ‘is dat niet wat veel?’ en die vraag stellen we dus.”

?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK