Rolmodellen gezocht

Nieuws | de redactie
3 september 2015 | Wie zijn de tien grote inspiratoren en beleidsmakers van Europa en haar kennissector? Nu Nederland begin 2016 de EU voorzit, komt de Top 10 van ScienceGuideEU. Doet u mee die toppers, ‘Machers’ en rolmodellen te verzamelen?

Al heel wat Europeanen van naam en faam prijkten op de ScienceGuide Top 10 vanwege hun impact op ons land en zijn kennissector. Ook de Tip 5 kende meestal een duidelijk Europees accent. Hoog stonden al eens Olli Rehn, Robert Jan Smits, Rosemary Joshua, Rik Torfs en dit jaar Rianne Letschert en Carlos Moedas.

Mario Monti Europese topper

In 2012 stond zelfs de eerste hoogleraar, rector en premier van een ander EU-land op 1 in onze Top 10: Mario Monti. Hij redde zijn vaderland van bungabungabewind en Europa van instorting van munt en vertrouwen. “Gaaf! Fantastische man. Razend knap en wijs. Hij zat nog niet bij ons in de Europese Raad of iedereen luisterde zeer aandachtig als hij het woord nam,” reageerde demissionair-premier Mark Rutte en marge bij Pauw en Witteman op die plek van zijn Italiaanse collega.

Zou hij ditmaal voor de economen en professoren Yannis Varoufakis en Bernd Lucke pleiten? Vermoedelijk niet. Ongetwijfeld hebben zelfs zij hun fans en pleitbezorgers in de ScienceGuide-community. Daarom willen wij van u weten, wie u in Europa hoogacht om haar en hun rol in HBO, WO, R&D, innovatie, beleid en bestuur. We gaan ook zelf gericht op zoek. Bijvoorbeeld door lectoren, hoogleraren, studentenleiders en HO-kenners op pad te sturen in hun domein of vakgebied. Wie vindt Koen ‘de kometenlander’ Geurts bijvoorbeeld zijn rolmodel als gedurfde ‘spaceman’? En wie zou operadiva en vice-president van de Universiteit van Cambridge Jennifer Barnes nomineren?

Wij wachten op uw lobby

We vragen uw nominaties – met vooral het ‘diepere waarom’ – voor 1 december aan ons te geven. Samen met vakgenoten een warmbloedige lobby te organiseren voor uw rolmodel zal ScienceGuideEU u niet al te zwaar aanrekenen, integendeel. Verrassingen zijn welkom, vrouwen op sleutelposten als rolmodel zeker ook.

Om u te inspireren hier de ScienceGuide Top 10 van Europa, die wij samen met de Universiteit Maastricht in 2007 organiseerden ter gelegenheid van het internationale congres over 50 jaar Verdrag van Rome, de oprichting van de EU. Bij de afronding van dat congres onder leiding van oud-premier Ruud Lubbers werd deze erelijst toen feestelijk gepresenteerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK