Sneller scoren met octrooi

Nieuws | de redactie
30 september 2015 | STW heeft met het WO een nieuwe, slimmere werkwijze ontwikkeld om groter profijt en meer innovatie te krijgen vanuit octrooien. “We willen ervoor zorgen dat mkb-bedrijven in con?ictsituaties fair behandeld worden, omdat die zich vaak geen eigen juridische ondersteuning kunnen veroorloven.”

STW-directeur Eppo Bruins vertelt in Onderzoek Nederland dat vooral de samenwerking van universiteiten en grotere bedrijven meer direct door hen beide zelf gedaan kan worden op dit terrein. “We kunnen ons nu als volstrekt neutrale mediator bij con?icten opstellen.”

Sneller starten

Bruins hoopt dat bedrijven en universiteiten  hun zaken zo minderfgaan ‘juridificeren’, omdat ze veel soepeler bij STW kunnen aankloppen voor advies of bemiddeling. “Verder willen we ervoor zorgen dat mkb-bedrijven in con?ictsituaties fair behandeld worden, omdat die zich vaak geen eigen juridische ondersteuning kunnen veroorloven.”

Als bedrijven met het WO al goed lopende projecten hebben kan het allemaal vlotter, zo is gebleken. “In dat geval zijn wij geen partij meer in de onderhandelingen en kunnen de projecten sneller starten.” Bij complexere activiteiten en met MKB’ers is begeleiding vanuit STW wel behulpzaam in het gehele traject, aldus Bruins.

Zijn organisatie toetst wel de contracten, ook om gedoe rond eventuele staatssteun te voorkomen in ‘Brussel’. “Omdat de EU-regels op dit terrein geen precieze grenzen kennen, hebben we hierover al heel wat overleg gehad.”

Deadline voor dynamiek

Door een deadline van drie maanden te stellen, kan STW het hele proces ook helpen dynamiseren. “Die deadline zorgt eveneens voor een snellere start van de projecten. In het verleden konden we bij onderhandelingen die niet wilden vlotten als betrokken onderhandelingspartner nooit zeggen: als we er niet uitkomen, stoppen we er mee. Als ?nancier kan dat wel.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK