Wat werkt tegen pesten?
Scholen zijn sinds dit schooljaar verplicht om pesten aan te pakken. Maar de antipestprogramma’s die scholen hierbij kunnen gebruiken zijn nog niet goedgekeurd door de overheid. Onder leiding van UU-ontwikkelingspsycholoog Bram Orobio de Castro gaan wetenschappers de komende jaren de effecten van tien antipestprogramma’s onderzoeken.
1 op 6 gepest
Buitensluiten, vernederingen, scheldpartijen: het kan niet, en het mag niet. Toch komt het op scholen nog regelmatig voor. Ongeveer 15% van de basisschoolkinderen is wel eens slachtoffer van pesten. De gevolgen van pesten zijn soms zeer ernstig en langdurig. Niet alleen voor slachtoffers, maar ook voor pesters. “De gevolgen voor de slachtoffers zijn evident. Maar ook pesters zelf lopen later meer risico op problemen binnen relaties en werk.”
Het is daarom ook voor scholen belangrijk pesten te voorkomen of op een goede manier aan te pakken. In opdracht van het OCW gaan wetenschappers van vier Nederlandse universiteiten en het Trimbos-instituut samenwerken om te achterhalen welke tien veelbelovende antipestprogramma’s effectief zijn.
Welke scholen willen meedoen?
Om te testen of en welke programma’s werken, hebben de onderzoekers de hulp nodig van Nederlandse scholen. Deze week, die bekend staat als de week tegen het pesten, ontvangen alle Nederlandse scholen een brief waarin gevraagd wordt deel te nemen aan het grootschalige onderzoek. Orobio de Castro: “We zoeken 250 schoolklassen voor deelname.”
Over twee jaar worden de eerste resultaten van dit onderzoek verwacht. “Uiteindelijk zal het onderzoek er aan bijdragen het pesten op Nederlandse scholen zo effectief mogelijk tegen te gaan.” Op de website watwerkttegenpesten.nl staat meer informatie over het onderzoek. Ook kunnen geïnteresseerde scholen zich daarop aanmelden voor deelname.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap