Woz herkent zich in Ahmed

Nieuws | de redactie
17 september 2015 | Apple-oprichter Steve Wozniak was even helemaal terug in zijn highschool tijd, toen hij las over scholier Ahmed die opgepakt werd als vermeend terrorist vanwege zijn 'scienceproject', een zelfgebouwde klok. Hijzelf zat ooit zelfs een nacht in de jeugdcel dus #IStandWithAhmed!

Ahmed ging viral. Dat bestond in de jeugdjaren van Steve Wozniak niet. Maar dat verhinderde niet, dat Steve Jobs’ medeuitvinder net zo’n slimme en eigenwijze tinkerer was als de beta-scholier die nu op het Witte Huis is uitgenodigd. Geen wonder dus, dat ‘the Woz’ zich in Ahmed nogal herkent.

Nacht in cachot

Op Facebook vertelt hij over zijn rebelse jongensjaren: “The story about the kid arrested for making a clock takes me back to high school in 1967. I built an electronic metronome and placed it in a friend’s locker, along with a tin-foil switch to speed up the ticking when the locker was opened.”

“I couldn’t hold my laughter when Principal Bryld told me how he extracted the ‘bomb’, ran out to the football field (from the C building), and dismantled it. I wound up spending a night in ‘juvie’. I did teach other inmates there how they could remove the electric wires from an overhead fan and attach them to the metal bars to shock the guards.”

Als reactie op de stroom feedback zegt hij dat hij meevoelt met de jongen, maar dat Ahmed gelukkig niet de cel in moest voor een nacht en hijzelf destijds niet meteen uitgenodigd was door de president voor een bezoekje op het Witte Huis! Dat ware destijds trouwens wel iets geweest: Woz en LBJ die elkaar destijds hadden gesproken….. Twee van de meest kleurrijke Amerikanen van waarlijk larger than life statuur in velerlei opzichten!

Vrolijk inspirator

Dat Wozniak een vrolijke en onvermoeibare inspirator van de jeugd is met een hartelijk gevoel voor humor, bleek in ons land in november 2010 tijdens de betatech-manifestatie Meet the Future. De Apple-oprichter bleek zo gegrepen door het enthousiasme van de zaal en zijn fans van alle leeftijden en herkomst ter plekke, dat hij na zijn speech en de prijsuitreiking van de Wozzie Award ook uren later, aan een koffietafeltje in de foyer, nog steeds discussies voerde met hen en tips en aanmoedigingen voor hun studie en latere loopbaan bleef geven. De glanzende ogen van de jonge nerds waren geweldig om te zien.

Tussen de bedrijven door signeerde hij honderden iPhones, iPads en iPods met een zwierige “Woz” handtekening. De gadgets werden stralend als een relikwie weer meegenomen en studenten en scholieren fotografeerden elkaar massaal met hun eigen Woz-Pod of -Pad in de hand.

Over de winnaars van zijn jaarlijkse Wozzie Award – die keer exclusief voor en in Nederland! – gaf hij inspiratie en aansporingen. “I was immediately convinced that these guys deserved to win this”, verklaarde Wozniak na afloop tegen de ScienceGuide-redactie. De combinatie van het technologisch vernuft van de HAN-studenten met hun EcoTuk, de eenvoud van de slimste toepassing en gedrevenheid bij het oplossen van grote problemen als milieuvervuiling en armoede, alles had hem zeer aangesproken. “I’m really happy. The way these people are innovating and creative as entrepreneurs, that’s my way of thinking.”

2 dollar per dag?

“Explain how you did this a bit more”, vroeg de Apple-oprichter de winnaars gretig tijdens de nazit achter op het podium. Zij lichtten toe dat met een LPG-conversiepakket elke TukTuk-chauffeur zijn kosten en milieuvervuiling tegelijk fors kan verminderen. “Die mensen verdienen twee of drie dollar per dag. Wij kunnen hen 40% meer rendement bieden, dus een dollar per dag meer koopkracht.” Wozniak schrok bijna van deze dagelijkse werkelijkheid uit de miljoenensteden in India.

‘Hoe kunnen arme mensen zich zo’n conversion kit veroorloven’, vroeg hij zich af direct af. Dat de EcoTuk-makers een afzetmodel hebben ontwikkeld, dat aanleunt tegen de manier waarop mobieltjes verkocht worden, deed Wozniaks ogen oplichten. “That makes sense! So you’re both engineer and entrepreneur, I like that”, zei hij refererend aan zijn speech eerder die ochtend waarin hij het ontstaan van Apple had geduid.

Waar Wozniak zeer van onder de indruk was, was het feit dat de EcoTuk ook in India zelf was uitverkoren tot beste innovatie op dit terrein. Het HAN-ontwerp versloeg daarbij diverse andere prototypes van TU’s uit de hele wereld. “Getting so close into the local market where your idea must be successful is one of the hardest parts of innovation.”

Ahmed nam de foon nog niet op

Hij vertelt heden op Facebook dat hij al geprobeerd had Ahmed te bellen, om hem deelgnoot te maken van zijn eigen jeugdig avontur en een hart onder de riem te steken. Maar in alle gekte was het hem nog niet gelukt tot de scholier door te dringen. 

Die moest zich natuurlijk eerst een net hemd en dasje laten aanmeten voor zijn bezoek aan die professor uit Chicago die met hem wil praten in Washington.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK