Arne Duncan terug naar Chicago

Nieuws | de redactie
5 oktober 2015 | Obama’s onderwijsminister en basketbalmaat verlaat zijn post. Zijn werk zit er op en Obama zegt: “Arne’s done more to bring our educational system - sometimes kicking and screaming - into the 21st century than anyone else. Arne bleeds this stuff.” Wat gaat er nu gebeuren?

Duncan was de langst zittende van de ministersploeg van de president. Hij is met hem bevriend uit hun tijd in Chicago en hij keert daar nu terug, omdat hij niet langer in Washington wilde blijven zonder zijn gezin. De agenda die hij en Obama hebben doorgezet is bovendien min of meer afgerond. Tijd en momentum voor nieuwe thema’s is er niet meer. De campagne voor ‘gratis hoger onderwijs’ van de president wordt vooral van onderop en via de civil society gevoerd en daar heeft Obama de onderminister van Duncan, Martha Kanter op gezet.

No other can match

Obama zwaaide zijn basketbalmaat – elke ochtend van een verkiezingsdag spelen zij samen als ritueel dat de victorie moet bezegelen – gloedvol uit. Over zijn prestaties als bewindsman zie hij: “It’s a record that I truly believe that no other education secretary can match.”

ScienceGuide sprak al eens met de eerste baas van Duncan in een onderwijsproject in Chicago, die hij later meenam naar Washington als zijn rechterhand. Greg Darnierder vertelde:  “Hij zegt altijd: ‘Focus on young people’. Dus veel minder op de infrastructuren en organisatorische elementen die rond het onderwijsproces heen draaien.”

“Zijn belangstelling is primair gericht op ’the dynamic within the structures.’ Hoe kun je die focus op jongeren en hun potentieel daarin activeren? Dus ook nu weer zijn we bezig strategieën die werken aan te moedigen voor de doorstroom van VO naar HO. Wat heeft zich bewezen? Waar? Waarom? Hoe vertaal je dat naar elders in die structuren van onderwijs? En nu niet voor de 400.000 studenten en scholieren in één stad, maar voor tientallen miljoenen in een land, een continent.”

Geen Sputnik Moment

De grootste uitdaging was niet eens zozeer een inhoudelijke, vond Darnieder. Daar stond alles wel op de rails. “Wat het moeilijkste is, is het besef laten groeien van ‘real urgency’. Het gevoel dat de USA niet meer als vanzelf zijn onderwijs kan laten doen wat het doet. Dat andere landen minstens zo goed en met veel meer sense of urgency bezig zijn. En zeer doeltreffend bezig zijn. Dat besef vergt veel aandacht, het Sputnik Moment is er nog niet, niet zo heftig als toen eind jaren 50.”

“Je ziet dat de president in al zijn toespraken hier over begint. Steeds laat hij het kennisbeleid in een wereldwijd perspectief zien en dat hij het als president ook op die manier moet zien. Juist in een tijd van grote economische veranderingen en in een crisis. ‘Education is at the core of the economic future of America’.”

Al direct getipt in 2008

Trouwens, in april 2008 sprak ScienceGuide met prof. Arnold Mitchem, president van de Amerikaanse Council for Opportunity in Education. Hij raadde de toen campagne voerende senator Barack Obama – die hij als een collega-hoogleraar uit Chicago voluit steunde – aan ene Arne Duncan als onderwijsminister te benoemen. Dat deed door hem zo via ScienceGuide toe te spreken: “Senator, u kent hem, de Superintendent of Schools van Chicago. U heeft met hem gewerkt, u weet dat hij politiek en bestuurlijk een geweldenaar is. Hij heeft iets gepresteerd daar en dat bewees hoeveel lef en doorzettingsvermogen hij heeft.”

“Ik ken Arne als een van de heel weinige Superintendents die tegen een arme scholier durft te zeggen: ‘Jij moet niet naar een college gaan. Jij moet naar het beste, competitive college’. Iedereen kan wel een college vinden, maar voor het beste college moet je ook het beste uit jezelf durven halen. Jij gaat dat doen’.”

“Denk je dat iemand dat ooit tegen mijn moeder gezegd heeft? Dat ik zou kiezen om naar een college te gaan, dat was al veel. Zij wist het verschil toch niet tussen de ene of de andere in onze stad? Dus dat je niet naar het eerste de beste om de hoek gaat, maar opgejut wordt, ‘jij gaat naar het beste’, dat vergt moed en vertrouwen. Arne Duncan is zo iemand die mensen opport hun talenten waar te maken.”

Duncan voor de HOA?

Wat Duncan nu gaat doen? In de Tip 5 bij de opening van het academisch jaar deden wij al de volgende suggestie. “Wat gaat Duncan doen na 2016? Wordt hij soms de directeur van de Obama Presidential Library in hun stad? Wil hij in 2018 soms liever Governor of Senator worden van Illinois? Waarom benut Nederland deze ‘window of opportunity’ niet?”

“Wat let Bussemaker om hem te vragen als ‘extern lid’ van de Onderwijsraad, de AWTI of iets dergelijks? Of als internationale meedenker in de Hoger Onderwijs Autoriteit. i.o.? Een inspirerende figuur met wereldwijde blik en onderwijshart is daarin nooit teveel immers.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK