Bacteriën uit de 3D-printer

Nieuws | de redactie
1 oktober 2015 | Student Anne Rodenburg van de Hogeschool Rotterdam deed samen met allemaal masterstudenten van de TU Delft mee aan de grootste synthetische biologiecompetitie ter wereld, én won. “Het blijkt dat ik door mijn goede praktische ervaring een waardevol teamlid ben”.

Vooraf was Rodenburg nog wel onzeker over haar deelname aan het international Genetically Engineerd Machine (iGEM) in Boston. “Ik dacht dat omdat er voornamelijk masterstudenten van de TU Delft in het team zitten, ik er niet veel kon gaan bijdragen.” Het tegendeel bleek het geval.

Op 23 september vloog Anne Rodenburg, die Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek studeert, met haar team naar de Verenigde Staten waar teams uit de hele wereld presenteerden. Het team uit Delft en Rotterdam ontwikkelde samen een 3D printer om lagen bacteriën te printen; een zogenaamde biofilm. Naast de printer willen ze zelf ook bacteriën gaan ontwikkelen.

Onderzoek naar biofilms

Afgelopen maandag werd duidelijk dat Anne en haar team de hoofdprijs in deze  jaarlijkse wedstrijd in de wacht hadden gesleept. “De opdracht was het ontwerpen van een bacterie die iets functioneels kan en zo ontstond bij ons het idee om een bacterie te maken waarmee je kunt printen,” vertelt Marit van der Does van het Nederlandse team tegen de NOS. Het ontwikkelen van een dergelijke methode en biofilm kan het onderzoek naar biofilms versnellen.

Een biofilm, een laag van bacteriën die zich hecht op bepaalde oppervlakten, kan namelijk problemen veroorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het ontstaan van gaatjes in je tanden (tandplak), het ontstaan van oogontstekingen bij lensdragers, infecties bij het plaatsen van protheses of complicaties bij de transplantaties van organen.

De perfecte keuze

Tijdens deze competitie worden studenten uitgedaagd om een eigen micro-organisme te ontwikkelen met innovatieve eigenschappen.  Maar het project bestaat niet alleen maar uit het ontwerpen van de bacterie. Elk deelnemend team moet het hele project zelf opzetten: van het idee bedenken en een website maken, tot aan het promoten en financieren van het project. Ook de sociale en ethische aspecten komen aan bod door bijvoorbeeld over het project te vertellen op festivals en overleg te voeren met bedrijven en de overheid.

Voor Anne Rodenburg die deelneemt aan het honours-programma bij de Hogeschool Rotterdam was deeelname aan het team een kans om zich op het hoogste niveau te bewijzen. “Ik heb voor dit project gekozen omdat ik altijd op zoek ben naar nieuwe uitdagingen en ervaringen. En omdat het iGEM project van hoog niveau is, waarin je moet samenwerken met mensen met verschillende achtergronden/nationaliteiten en het project verschillende disciplines bevat, leek me dit de perfecte keuze.”  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK