Baele naar Erasmus

Nieuws | de redactie
15 oktober 2015 | De Vlaamse HBO-bestuurder Kristel Baele wordt de nieuwe collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit. Zij hielp de HAN als excellente instelling beoordeeld te worden door de Reviewcommissie HO onder Frans van Vught en leidde de Hogeschool Leiden in haar transitiefase.

Deze benoeming is ook voor de Raad van Toezicht van de EUR zelf een verrassing. Baele maakte in de gesprekken als kandidaat zo’n uitnemende indruk, dat de toezichthouders besloten af te stappen van een deel van hun eigen profielschets. De HBO-bestuurder was immers niet iemand met een nadrukkelijk academisch C.V. Men vermeldt daarom nu met enige nadruk dat Baele “haar carrière [begon] in Nederland aan TU Delft: achtereenvolgens als adjunct-directeur van de Universiteitsbibliotheek en faculteitsdirecteur Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek.”

Arnhemse havencoup

ScienceGuide verneemt dat de RvT echter ook erg hechtte aan de kans om opnieuw een vrouw als collegevoorzitter te benoemen. Omdat de voorzitter van de raad als ‘havenbaas’ van Rotterdam intensief heeft samengewerkt met de hogeschool in die stad en de ontwikkeling van ‘havenlectoraten’, was er aan zijn kant tevens weinig ‘smetvrees’ wat betreft mensen uit het HBO.

Baele heeft met Rotterdam verschillende verbindingen. De Vlaamse kent de stad als haar woonplaats vroeger. Haar HBO-collega Ron Bormans in die stad kent zij als geen ander in HO-land. Zij was zijn vicevoorzitter bij de HAN, zodat het Rotterdamse hoger onderwijs nu min of meer sluipend lijkt overgenomen te worden door de voormalige leiding van de Arnhemse hogeschool.

Klein binnen groot

U leest het interview dat Baele gaf aan ScienceGuide bij haar vertrek bij de HAN hier. Zij zei toen over de toekomst van het HO onder meer: “Governance, toezicht en bureaucratie kregen nu veel gewicht. Opmerkelijk is, dat er tevens een verschuiving gaande is in het machtsevenwicht binnen hoger onderwijs. De regionale omgeving en Europa worden duidelijk belangrijker. De organisatie en beleidsvorming zijn alleen wel nationaal bepaald en gestuurd, ook financieel. Degene van wie het gewicht afneemt, doet echter de sturing en de bureaucratie toenemen. Dat is een opvallend proces.”

Over de complexiteit van hogescholen en universiteiten als grote en soms snel groeiende organisaties zei zij:  “Een grotere organisatie met dat ‘klein binnen groot’ model biedt meer kansen voor de ontwikkeling van docenten en medewerkers. Er is ruimte voor nieuwe plekken, ook als er bij bepaalde opleidingen sprake is van krimpsituaties. Als je toch elk jaar een groei van 5 of 10% moet najagen, gaat daar de aandacht teveel inzitten. Je kunt dan te weinig werken aan de cohesie van de ‘communities’ en het benutten van de schaalvoordelen voor hun kwaliteiten.”

Invallen in Leiden

Bij de HAN heeft Baele grote verdiensten gehad, omdat de hogeschool als een van drie HO-instellingen door de RCHO als excellent bestempeld werd ten aanzien van profilering, strategie en kwaliteitsbeleid. Dit hing sterk samen met haar portefeuille binnen het college van de instelling. Het verwondert dan ook niet, dat haar naam steeds rondzong – na de overstap van Bormans naar Rotterdam – als er sleutelposities in het HO vrijkwamen. Bij Inholland verkoos men een voorzitter met een meer randstedelijk profiel en bij de HU zag men er liever vanaf extern te zoeken, gelet op de zwakke bestuurlijke reputatie van het college daar.

Baele gebruikte een sabbatical na haar vertrek uit Arnhem om zich te oriënteren en ‘verversen’ in het HO-bestuur. Bij de Leidse hogeschool nam zij de voorzittersrol waar, toen de vervanging daar van Paul van Maanen meer tijd ging vergen en het CvB uit een enkele persoon ging bestaan. Blijkbaar merkte toen de LDE-alliantie van Leiden-Delft-Erasmus in het WO hoe sterk de HBO-collega in het Leidse optrad.

Bussemaker blij

Kristel Baele vormt al met al nu in haar persoon een primeur in en reeks opzichten:

  • de eerste buitenlandse vrouw die een universiteit gaat voorzitten
  • de eerste HBO-cvb’er die collegevoorzitter wordt in het WO
  • de eerste Vlaamse collegevoorzitter in Nederland

Genoteerd mag ook wel even worden dat Vanderkruijs als headhunter zorgt voor een beetje aandacht voor de benoeming van uitstekende vrouwen met een onverwacht profiel in het hoger onderwijs. Zo zorgt Nienke Meijer nu voor een frisse wind en dynamiek bij Fontys en bij de VU is  ROC-bestuurder uit Rotterdam Marjolein Jansen via deze headhunter aangetreden. Naar verluidt was minister Bussemaker over het bericht over die overstap MBO-WO zo opgetogen, dat zij de nieuwe VU-bestuurder persoonlijk belde om haar te feliciteren en aan te moedigen in haar nieuwe rol.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK