Brits duaal-HBO gekraakt

Nieuws | de redactie
19 oktober 2015 | Het is bedoeld als alternatief voor de universiteit. De HO-route via ‘apprenticeships’ loopt via de beroepspraktijk, sterk duaal ingericht en heel betaalbaar. Maar de Britse NVAO maakt gehakt van de kwaliteit en prestaties van dit nieuwe HBO-aanbod.

De duale routes worden aangeprezen als eigentijdse, minder theoretische en doeltreffender toegang tot hoogwaardige banen in professies, bedrijven en instellingen. Niet iedereen hoeft naar Oxbridge immers en onder heet OSM te verkeren en met collegegelden van 9000 pond dankzij Tony Blairs ‘sociaal leenstelsel’ is de klassieke HO-route voor veel jongeren ook een erg groot risico gemaakt.

Belofte blijkt vals

De belofte dat deze duale HBO-opleidingen net zo goed zouden zijn als de rest van het meer klassiek-academische of professionele HO blijkt echter vals. Ofsted – de HOA/NVAO der Britten – komt deze week met een vernietigend rapport naar buiten, meldt de BBC. Veel van dit HO-aanbod bestempelt men als “a waste of public money.”

Men is vooral zeer kritisch over de stages waaruit belangrijke delen van de onderwijspraktijk bestaat. De bedrijven gooien er vaak met de pet naar. Zo bestaat de praktijkcomponent van de opleiding dan regelmatig uit het verrichten van huishoudelijke klusjes, koffie rondbrengen en kantoren schoonhouden. De studenten ‘leren’ weinig of niets en de bedrijven houden hun mond over de geringe kwaliteit en input vanuit de opleidingen, omdat ze met de apprenticeship-deelnemers geld en goedkope sloofjes binnen halen. Het vasthouden aan kritische, externe opleidingsaccreditaties is met deze evaluatie bij de Britten wellicht toch nog eens aangemoedigd. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK