Carmen leert brood verdienen

Nieuws | de redactie
29 oktober 2015 | Operaster Tania Kross wordt 'fellow' bij de HKU. Zij gaat met studenten het cultureel ondernemerschap verkennen. "We streven er allemaal naar ons brood te kunnen verdienen met ons talent. Het onderhouden daarvan is meestal niet het probleem. De uitdaging ligt in het onderhouden van je carrière."

Zij vertegenwoordigde Nederland bij dé wedstrijd voor jong operatalent, de BBC Singer of the World, die altijd in Cardiff in zang en operaland par excellence Wales wordt gehouden. Zelf als je daar ‘niets’ wint, is je naam gemaakt. Wie er wel winnen, zoals Karita Mattila en Dimitri Hvorostovsky van wie men toen schreef “he came, he sang, he conquered”,  kunnen rekenen op een wereldcarrière.

Tania Kross won zelf het Cristina Deutekom  Concours en werd na haar cum laude studie aan de HKU door Het Concertgebouw verkozen tot ‘Rising Star’. Nog tijdens haar studie won de mezzosopraan de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts in New York, vernoemd naar een van de grootste sterren uit de geschiedenis van de Metropolitan Opera.

The strut of Tina Turner

Optredens en concerten wereldwijd werden daarmee haar leven en werk. Van Hamburg tot Carnegie Hall, Salzburg en Wenen. Bij het om zijn regie en hoge muzikale kwaliteit befaamde Staatstheater Stuttgart debuteerde zij in de grote rol van Carmen in Bizets gelijknamige opera. In de opera van Riga – ooit met chefdirigent Richard Wagner! –  en op het Glyndeborne Festival mocht ze die gedoemde zigeunerin van de sigarettenfabriek in Sevilla prompt ook komen zingen.

Over haar optreden in het zeer Engelse Glyndeborne schreef The Times in 2008: “It’s fun to find one Carmen with the hair of Shirley Bassey, the figure of Barbara Windsor, the strut of Tina Turner and the freneticism of a go-go dancer paid by the wiggle. Her voice – smoky but with a glinting edge – is distinctive but cultured too.”

Andere rollen op haar repertoire zijn niet minder veeleisend en spannend te noemen en bestrijken ongeveer de hele operahistorie. Van Monteverdi’s allereerste stukken die de titel ‘opera’ dragen konden tot en met ‘The Rake’s Progress’ van Strawinsky en van Rosina in Rossini’s belcantojuweel ‘Il Barbiere di Siviglia’ tot Suzuki in Puccini’s oriëntaals-impressionisme van Madama Buttefly. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Händels barokke meesterwerk ‘Giulio Cesare in Egitto’, ‘Daphne’ van Richard Strauss of de rol van Sheherazade in de eigentijdse opera ‘Marco Polo’ van Tan Dun.

Delen met jongste generatie

En nu gaat de zangeres ‘iets terug doen’ aan haar alma mater.  Daarvoor heeft de HKU een interessante positie geopend voor alumni en bij haar visie op kunstonderwijs betrokken toppers in de kunsten en creatieve industrie. Sinds een paar jaar werkt de hogeschool met fellows uit hun kringen die studenten laten nadenken over – en met hen meedenken – innovatieve oplossingen voor uitdagingen waar creatieven in de 21ste eeuw mee worstelen.

Tania Kross geeft in die rol drie workshops aan jonge muzikanten, om aanstormende talenten meer inzicht en concrete tips te geven voor ondernemerschap in de cultuursector. Deze zijn onderdeel van het fellowship dat zij de komende drie jaar gaat vervullen. “Ik wil mijn kennis en ervaring graag delen met mijn aankomende collega’s, de jongste generatie muzikanten. We streven er allemaal naar ons brood te kunnen verdienen met ons talent. Het onderhouden van dat talent is meestal niet het probleem. De uitdaging ligt in het onderhouden van je carrie`re. Die zorgt ervoor dat je altijd je talent mag blijven uitoefenen om hiermee je geld te verdienen. Hier wil ik de studenten handvatten voor geven.”

Haar ervaringen in dit domein zijn niet beperkt tot de wereld van opera en klassieke muziek. Kross werkt ook mee aan pop, jazz en wereldmuziekprojecten. Zo initieerde zij de productie van een Arubaanse opera en treedt op als ambassadrice voor de versterking van educatietrajecten voor kinderen bij Muziek telt! Als initiatiefnemer van ‘Krossin’Gouda’ heeft de mezzo bovendien een eigen multidisciplinair festival in het leven geroepen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK