Conservatorium helpt slechthorenden

Nieuws | de redactie
29 oktober 2015 | Slechthorenden zijn met een Cochleair Implantaat (CI) weer in staat om iets te horen. Het Prins Claus Conservatorium gaat samen met het UMCG deze groep helpen te revalideren met behulp van de inzet van muziek. Muziek kan er namelijk voor zorgen dat de spraak van slechthorenden beter wordt, blijkt uit onderzoek.

Het lectoraat Lifelong Learning in Music van Rineke Smilde is op vele manieren bezig om muziek in te zetten om de cognitieve functies van onder meer dementerende ouderen te helpen verbeteren. Met het Prins Claus Conservatorium en het UMCG richt zij zich nu op jongvolwassenen met een Cochleair Implantaat.

Emotieherkenning verbeteren

Door het implantaat wordt de gehoorzenuw elektrisch gestimuleerd en zijn slechthorenden in ieder geval in staat weer iets te kunnen horen. Muziek blijkt een goede uitwerking te hebben op deze mensen. In combinatie met logopedie kan muziektherapie er voor zorgen dat de emotieherkenning van slechthorenden verbetert. Daarnaast worden op het psychosociale vlak verbeteringen verwacht.

Het lectoraat Lifelong Learning in Music van de Hanzehogeschool Groningen doet onderzoek naar de aanpak van muzieklessen met deze doelgroep. De afdeling KNO van het UMCG gaat de effecten onderzoeken die het bespelen van een instrument heeft op het horen en het spreken. Na de herfstvakantie starten de conservatoriumstudenten met vier CI-dragers in een serie van twaalf wekelijkse lessen van een uur. Een tweede groep start in het voorjaar.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK