Eindhoven investeert dan maar zelf

Nieuws | de redactie
20 oktober 2015 | Dertig Nederlandse bedrijven als Philips, ASML, Océ en AkzoNobel steken met de TU/e €100 miljoen in onderzoek voor economische vernieuwingen. Voorzitter Jan Mengelers noemt het “een geweldige impuls voor de wetenschap en economie, maar ook het oplossen van maatschappelijke problemen.”

Die ondernemingen zoeken met de universiteit naar voor Nederland relevante vernieuwingen en concrete producten voor onder meer betere transportvormen, high tech-productiesystemen, medische technologie en de volgende generatie herwinbare energie. Henk Kamp ziet deze €100 miljoen en nieuwe producten als kansrijk voor de versterking van Nederland in de wereldwijde concurrentieslag.

Het geld van de bedrijven is hard nodig, zegt men in Eindhoven, omdat het kabinet de aardgasbaten bij de financiering van onderzoek heeft weggehaald. Zo liep daar deze overheidssteun met €20 tot €30 miljoen terug, rekent men nu voor. De TU/e compenseert dit met €50 miljoen investeringen uit eigen ruimte. Die financiering is direct ten koste gegaan van onder andere de ondersteunende diensten.

Onderwijs niet compromitteren

Binnen dit ‘Impulsprogramma’ speelt de ‘Silicon Polder’ van Nederlandse technologiebedrijven rondom de campus Eindhoven een cruciale rol als aanjager van langetermijnonderzoek en productontwikkeling. De €100 miljoen leidt tot 278 betaalde promotieplaatsen, bij elk onderzoek moeten ook bedrijven als Philips profiteren van de uitrol naar vernieuwende producten die wereldwijd kunnen wedijveren.

Zonder dit geld waren 200 promotieplaatsen er nooit gekomen, zegt TU Eindhoven-voorzitter Jan Mengelers en dat is een ‘geweldige impuls’ voor de wetenschap en economie, maar ook het oplossen van maatschappelijke problemen.

Het is voor Mengelers onduidelijk of er nog een vervolg van dit onderzoeksprogramma kan komen. Het samenwerkingsverband zoekt daarom naar meer financiers. ,,We kunnen niet nog een keer een substantieel uit onze eigen middelen halen. Ons aantal studenten is sterk gestegen en we moeten daarom meer gaan investeren in ons onderwijs. We willen de kwaliteit van dit onderwijssysteem niet compromitteren.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK