Geen experimenten met studenten

Nieuws | de redactie
1 oktober 2015 | De pilot met instellingsaccreditatie gaat er waarschijnlijk niet komen. De minister heeft geen meerderheid voor haar gebaar naar de VSNU en moet nu met een nieuw voorstel komen. De VVD geeft aan dat de liberalen fundamentele kritiek hebben op het plan. Alleen het CDA lijkt de minister echt te steunen.

Tijdens het debat over de pilot met instellingsaccreditatie werd duidelijk dat de minister geen meerderheid heeft voor haar voorstel. Naast de aanwezige SP en VVD waren er nog meer partijen tegen dit voorstel, waaronder GL en de PVV die niet aanwezig waren in de Kamerdiscussie. De minister moet nu terug naar de tekentafel om een nieuw voorstel te schrijven, zoals Jasper van Dijk (SP) zei “met een potlood en een gum.”

Moeilijk koppen tellen

Achteraf waren de reacties van beide coalitiepartijen VVD en PvdA op de uitkomsten van dit debat nogal divergerend. Mohamed Mohandis (PvdA) zag de oorzaak van deze opschorting met name in de politieke fragmentatie in de Kamer. “De beste analyse die we kunnen maken over dit debat is, dat de Kamer 15, 16 fracties heeft op dit moment en het dus moeilijk koppen tellen is voor de minister. Je kan minder snel een inschatting maken van wie is voor en wie is tegen. Als de coalitie het dan onderling niet eens is dan krijg je dit soort zoektochten naar meerderheden.” De PvdA meent dus dat hun partijgenoten, de politieke assistenten van minister Bussemaker, hun vak niet verstaan.

Maar volgens Mohandis was niettemin duidelijk dat er een pilot moet komen. “Ook met die nieuwe brief moet er een pilot komen waarin op één of andere manier de lastendruk van visiteren en accrediteren verminderd wordt. Ik kan niet in het hoofd kijken van Pieter Duisenberg en weet dus niet wat hij nu precies voor ogen heeft, ook niet op het gebied van instellingsaccreditatie.”

Anders moesten we minister dwingen

Die duidelijkheid wilde Pieter Duisenberg achteraf graag geven aan ScienceGuide. “Wij dachten dat we de minister bij motie moesten dwingen af te zien van instellingsaccreditatie. Maar de minister heeft haar knopen geteld en zag dat wij een meerderheid hadden. De PVV was dan wel niet bij het debat aanwezig, maar die die is ook tegen, net als GL en SP en nog een paar kleine partijen. Ik denk dat we nu met de minister gaan praten. We moeten maar weer onder een  terrasverwarmer gaan zitten. Die heeft vaker goed gewerkt bij onderhandelingen, zoals bij het leenstelsel met Jesse Klaver.”

De VVD benadrukte dat de kritiek op het plan van de minister vrij principieel is. “Mijn eis aan de minister is vrij fundamenteel, als het gaat om het behoud van opleidingsaccreditaties. Ik kreeg tijdens het debat te horen: ‘je onderschrijft de motie Rog maar nu vindt je iets anders’. Nee, ik vind niet iets anders, want de motie spreekt van zorgen over de accreditatielasten bij opleidingen. Die zegt niet ‘we gaan heel iets anders doen’. Er zijn heel veel suggesties gegeven om die accreditatielasten lichter te maken.”

Moet je natuurlijk niet doen

“Dan gaat het om het feit dat er de afgelopen jaren een piek was, omdat de accreditatie voor heel veel HO-aanbod de eerste keer was. Ook zitten er bijvoorbeeld dubbellingen in. Er wordt nu nog zowel op opleidings- als instellingsniveau naar het zelfde gekeken en dat moet je natuurlijk niet doen. Kijk naar de bijdragen van Janos Betko, maar ook naar van prof Van Lieshout tijdens de hoorzitting. Daaruit bleek dat ook in het huidige systeem de lasten wel degelijk goed en effectief verlaagd kunnen worden.”

Het VVD-Kamerlid onderstreept dat uit alle evaluaties blijkt dat opleidingsaccreditaties goed functioneren. “Uit alle evaluaties blijkt dat positief te zijn, ook als het meer clustergewijs gaat. Daarmee krijg je vergelijkingen tussen opleidingen en zorg je er voor dat voor alle opleidingen ‘ ‘dezelfde liniaal’ wordt gebruikt als maatstaf. Dat laat je gewoon met dit voorstel van de minister helemaal los. En het is niet zo dat het alleen Pieter Duisenberg is die dat vindt. We hebben als kamer die hoorzitting gehoord en ik word ook gebeld vanuit het veld.”

“Ik noemde het voorbeeld van Inholland in het debat om aan te geven dat instellingsaccreditatie geen goed idee is. Dat deed ik echt niet om Inholland te beschadigen, maar als ik mensen spreek bij Inholland zelf zeggen deze ook dat het helemaal geen goed idee is om af te stappen van opleidingsaccreditatie. Dat geluid klonk uit het HBO ook tijdens die hoorzitting. Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen wilde niet tegen zijn. Hij denkt vast ‘dan krijg ik later wel weer wat terug’, maar intern is het HBO verdeeld op dit punt. Wat wij in ieder geval niet willen is experimenten met studenten en de kwaliteit waar zij recht op hebben.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK