Grote impuls eScience en Big Data

Nieuws | de redactie
9 oktober 2015 | De inzet van datatechnologie is van groot belang om de complexe maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen van de toekomst aan te gaan. NWO en SURF gaan daarom €27 miljoen structureel investeren in het Netherlands eScience Center (NLeSC).

NLeSC is het nationale expertisecentrum voor het gebruik van Big Data in wetenschappelijk onderzoek. NLeSC is onderdeel van de langetermijnstrategieën op het gebied van Big Data van zowel SURF als NWO. NLeSC financiert, en participeert in, multidisciplinaire projecten met academische instellingen en het bedrijfsleven. In deze projecten staan het omgaan met Big Data, efficiënt grootschalig rekenen en de analyse van Big Data centraal. Het doel is om in samenwerking met wetenschappelijke onderzoekers uit uiteenlopende onderzoeksgebieden digitale technologie te ontwikkelen om tot wetenschappelijke doorbraken te komen.

Opnieuw vijf jaar financiering

Hans de Groene, algemeen directeur NWO, en Erik Fledderus, algemeen directeur SURF, hebben op donderdag 8 oktober een overeenkomst getekend om het Netherlands eScience Center opnieuw voor vijf jaar te financieren. De overeenkomst verzekert NLeSC van een basisfinanciering van 5,4 miljoen euro per jaar. Het merendeel van dit geld zal worden toegekend aan samenwerkingsprojecten in de Nederlandse wetenschap. NLeSC heeft in de afgelopen vier jaar ruim 50 Big Data-projecten opgestart. Nieuwe digitale technologie wordt ontwikkeld in vele onderzoeksgebieden, van de levenswetenschappen en de geesteswetenschappen tot aan de natuurkunde.

NLeSC beschikt daarnaast over een team experts in digital science die samenwerken met onderzoekers aan Big Data-vraagstukken. Deze zogenoemde eScience Research Engineers zijn wetenschappers met een drive om onderzoek te doen. Tegelijkertijd zijn ze experts in geavanceerde computertechnologie en datawetenschap. De overeenkomst tussen NWO en SURF maakt een volgende generatie projecten mogelijk en garandeert de ontwikkeling en beschikbaarheid van nieuwe eScience Research Engineers voor de toekomst.

Veel nieuwe Big Data-projecten

Wilco Hazeleger, directeur van NLeSC, is blij met de nieuwe overeenkomst: “Deze financiering voor de komende vijf jaar stelt ons in staat om veel nieuwe projecten in verschillende onderzoeksgebieden op te starten, om trainingen te geven en om Big Data-ontwikkelingen nationaal en internationaal af te stemmen. Dit is goed nieuws voor NLeSC en iedereen in Nederland die zich bezig houdt met Big Data.”

Als nationaal expertise centrum speelt NLeSC een belangrijke rol in de ontwikkeling en toepassing van software voor wetenschappelijk onderzoek. De Nederlandse wetenschap behoort tot de absolute wereldtop. Om dit internationale succes ook in de toekomst te waarborgen is intensief gebruik van digitale technologie in wetenschappelijk onderzoek van groot belang.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK