HBO’er onderzoekt COA kritisch

Nieuws | de redactie
28 oktober 2015 | Masterstudent Gertjan Wessels heeft bij Saxion onderzoek gedaan naar het vastgoed van het COA voor de opvang van vluchtelingen. "Het feit dat niet alle gemeenten benaderd waren en ze niet wisten welke gebouwen en locaties geschikt zijn, heeft ervoor gezorgd dat het COA weinig mogelijkheden had om snel te kunnen anticiperen.”

In het blad Sax van zijn hogeschool vertelt hij over de achtergronden en uitkomsten van zijn bijzonder actuele praktijkonderzoek. Wessels studeerde bij Saxion Facility Management en deed daar bovendien een master Real Estate, waarin de hogeschool samenwerkt met de University of Greenwich in Londen.

Hij zegt in een toelichting op zijn onderzoek “Het aantal asielzoekers is niet te voorspellen. De vraag reageert niet op het aanbod en het is momenteel meer een sociaal-maatschappelijk vraagstuk dan een vastgoed vraagstuk. Deze complexe situatie heeft mij doen besluiten om voor dit onderwerp te kiezen voor mijn scriptie.”

Voorkom noodsituaties door te anticiperen

Vanwege de onvoorspelbaarheid kon ook een organisatie als COA de huidige toestroom van asielzoekers niet kunnen voorzien. Toch had men beter kunnen anticiperen, stelt Wessels. “COA had tijdens de stabiele periode tussen 2006 en 2013 proactiever kunnen onderzoeken welke gemeenten en gebouwen geschikt zijn om vluchtelingen onder te brengen. Dat geeft de mogelijkheid om te anticiperen op een mogelijke piek. Het feit dat niet alle gemeenten benaderd waren en ze niet wisten welke gebouwen en locaties geschikt zijn, heeft ervoor gezorgd dat het COA weinig mogelijkheden had om snel te kunnen anticiperen.”

De noodzaak nu erg te improviseren had volgens Wessels voorkomen kunnen worden. “De instroom van asielzoekers volgt een golvende beweging en zal misschien nog een aantal jaren zo hoog blijven. De aanname is dat deze periode weer gevolgd zal worden door een periode van dalende aantallen. Om te kunnen anticiperen op deze tijdelijke piek moet het COA niet haar structurele capaciteit verhogen. Het is raadzaam om te focussen op tijdelijke huurcontracten tussen de twee en tien jaar.”

Wessels heeft daarbij een interessant en praktisch avies aan de betrokken bewindslieden. Zij zouden een meer gezamenlijk vastgoedportfolio van de Dienst Justitiële Inrichtingen en het COA moeten ontwikkelen, waardoor meer functionele gebouwen ontstaan, die met kleine aanpassingen zowel als gevangenis als asielzoekerscentrum gebruikt kunnen worden. “Op het moment dat het COA zich niet gaat focussen op middellange contracten blijven wij de komende jaren veel politieke en sociale onrust houden.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK