Hypnotiseur schiet HAN-student neer

Nieuws | de redactie
23 oktober 2015 | "Normaal gaat het altijd goed." Met die woorden gaf hypnotiseur Rasti Rostelli commentaar op de pijl waarmee hij met een kruisboog een HBO'er overhoop schoot. Geblinddoekt. Dat roept best een paar vragen op.

Zo kun je je afvragen wat de bijdrage is van het geblinddoekt schieten met een kruisboog op studenten aan kwaliteit en rendement van het HBO. Het gaat toch wat ver om studenten met studievertraging op deze manier een BSA te verlenen. En ook het feit dat schoolpsychologen moesten opdraven om de betrokkenen bij te staan en te bedaren kan geen verbetering van het studierendement of van de kostenbeheersing zijn.

Zin en onzin

Het ging hierbij niet om een of ander studentenfeest, dat wat uit de hand liep, zo blijkt uit berichtgeving in ‘de Gelderlander’. 125 HAN-studenten deden mee aan een onderdeel van de projectweek  van de opleiding Creatieve Therapie. Daarin werd een workshop gegeven over ‘lichaam en geest’. “Na het hypnosedeel zouden docenten en studenten met elkaar in gesprek gaan over hoe hypnose werkt en wat de zin en onzin is van behandelingen met hypnose,” aldus het management van de opleiding.

Dat de hypnotiseur daarbij middeleeuwse wapens zou gebruiken was de hogeschool niet bekend. Dat roept dan toch de vraag op in hoeverre men dit aspect van deze opleiding kan plaatsen binnen het streven naar Bildung, wijsbegeerte en het hart van de wijsheid, waar collegevoorzitter Kees Boele zo graag over delibereert.

Zou Alexander von Humboldt tijdens zijn ontdekkingsreizen langs de Orinoco, in Kazachstan en Siberie en de Andes met zo’n kruisboog geschoten hebben? Zou Wilhelm von Humboldt het inhuren van charlatans hebben aanbevolen als onderdeel van het vormingsproces “an dem Menschen was eigentlich seiner Natur den wahren Adel gewährt”. Dat is “die höchste und proportionierlichste Ausbildung seiner Kräfte zu einem Ganzen”.

Hoort goed te gaan

De opleidingsdirectie trok na afloop een treffende conclusie. “Zo’n truc hoort goed te gaan, voor hetzelfde geld is de afloop veel ernstiger.” De workshop en de projectdag werden door alle commotie direct afgebroken. Veel evaluatie van de onderwijsresultaten werd niet meer gepleegd met Rostelli. “Hij heeft wel verklaard dat hij ook niet wist hoe het mis kon gaan. Normaal gaat het altijd goed, dat zei hij ook nog,”

Voldoet deze vorm van projecteducatie met veel ‘probleemgestuurd onderwijs’ dan wel aan de kwaliteitsprotocollen van het HBO? Een hypnoseshow is natuurlijk het ultimum van ‘Vreemde ogen dwingen’, dus de HAN is wat dat betreft wel ‘Jan Anthonie Bruijn-proof’ te noemen. Doordat er geblinddoekt geschoten werd, voldeed de workshop ook aan de objectieve meting van kwaliteit en resultaat, zoals immers ook Vrouwe Justitia zonder aanziens des persoons oordeelt.

Eigenaarschap en medezeggenschap

Voldeed deze workshop aan de eisen van eigenaarschap en studentbetrokkenheid? Was zij ‘PaulvanMeenen-proof’, als het ware? De docent was hier zeker in control over het curriculum, niet de managers of het CvB. De professionele ruimte die deze praktijkleraar was gegund, mag je zelfs uitzonderlijk noemen. Het was kortom een ideaaltypische BON-vorm van hoger onderwijs.

De medezeggenschap van studenten was wellicht minder sterk ontwikkeld. 125 keken toe, 1 kreeg een pijl in zijn kin. Dat lijkt dan wel weer een beetje op de reguliere uitslagen van de radenverkiezingen en hun opkomst in vele delen van HBO en WO. Onduidelijk is of er instemmingsrecht was verleend aan de studenten alvorens er geschoten werd. De inzet achteraf van de schoolpsychologen doet vermoeden van niet.

Vragen, vragen

Wat zou het oordeel zijn van de CDHO over deze opleiding? Is het middeleeuws elimineren van stunten een bijdrage aan hogere doelmatigheid van het aanbod? Vindt de RCHO deze inzet van de beroepspraktijk in het curriculum nog steeds reden om de HAN als excellent te bestempelen? Staat Rostelli wel in het lerarenregister? Is hij een zzp’er die voor zijn bijdrage aan het HBO door Eric Wiebes bestreden moet worden? Het HAN-incident roept alleen maar meer vragen op.

De betrokken student is met een pleister op zijn kin min of meer heel huiswaarts gegaan. Wat betreft de reputatie van zijn opleiding zal men zich nog wel wat langer onder de kin wrijven met de vraag hoe je zo ver van het hart van je wijsheid af kunt drijven.

De HAN zelf heeft een bericht over het gebeuren gemaakt, dat toch wel geruststellend is. Dat leest u hier: http://www.han.nl/start/corporate/nieuws/persberichten/pathologische-esthetica-r/


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK