Kamer met MOOCs en Moskou

Nieuws | de redactie
26 oktober 2015 | De Kamer wil nog veel meer ‘unusual suspects’ laten reflecteren op de HO-strategie van minister Bussemaker. Zo komen een recruiter van Randstad, de Singularity University en een extra reeks experts met wereldwijde blik, naast Dirk van Damme van de OECD. De koepels mogen tot slot nog even aanschuiven.

De hoorzitting op 9 november zit vol met de zware kanonnen als Cees Veerman, Mariëtte Hamer en Dirk van Damme. Op vrijdag 20 november komen mensen die nog nadrukkelijker avant garde zijn op de ontwikkelingen aan de randen van de HO-innovatie. Denk aan digitalisering, internationale perspectieven, dynamiek in de arbeidsmarkt en de impact van revolutionaire veranderingen in wetenschap en technologie op de inhoud, impact en kwaliteitseisen aan het HBO en WO.

MOOCs en arbeidsmarkt

Zo komt Anka Mulder van de TU Delft, die tijdens de Wissenstag op de Hannover Messe van april dit jaar de strategie en uitdagingen van open education en digitalisering al schetste voor een wereldwijd publiek uit industrie, hoger onderwijs en R&D. Maar ook Marjolein ten Hoonte van Randstad en Yuri van Geest van Singularity University zijn genodigd hun licht te doen schijnen. Van Geests visie op hoe technologie het HO veranderen gaat leest u hier. De Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen komt zijn analyses over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt ,zoals die bij het kenniscentrum Arbeid van de Hanzehogeschool,  nader uiteenzetten.

Over de impact van wetenschap en technologie komt Barend van der Meulen van het Rathenau Instituut en de scherpe analyses van die club staan garant voor vuurwerk. Het internationale perspectief wordt daarbij nog eens extra naar voren gehaald door Dirk Pilat van de OECD in de hoorzitting te laten optreden. Hij is de deputy director van het OECD Directorate for Science, Technology and Innovation.

OECD, Moskou en koepels

Pilat en zijn werk worden daar als volgt geduid: “He has worked on the OECD Innovation Strategy and OECD Green Growth Strategy, as well as on information technology and economic growth, climate change, labour markets, product market regulation, global value chains, productivity and entrepreneurship, as well as health innovation. Mr. Pilat was Head of the Science and Technology Policy Division from 2006 to January 2009, with responsibility for the OECD’s Committee for Scientific and Technological Policy, and Head of the Structural Policy Division, with responsibility for the OECD’s Committee on Industry, Innovation and Entrepreneurship, from February 2009 to December 2012.”

Het wereldwijde perspectief komt nog eens nadrukkelijk naar voren door de inbrengen van twee Neso-directeuren. Charles Hoedt was de kwartiermaker van de Neso in Moskou, zodat  de Kremlin-watchers in het HO, waar Ad de Graaf van de VH graag over spreekt. volop mee kunnen genieten. U leest hier Hoedts verhaal over het werk en de kansen in Moskou bij ScienceGuide. Nu is hij de Neso-chef in Beijing. Zijn collega Mervin Bakker doet hetzelfde in Jakarta en zal ook vanuit grote Aziatische ‘emerging economies’ zijn inbreng leveren.

Na de hoorzittingen heeft de Kamer ruimte gemaakt voor korte “reflecties op de dag” vanuit de koepels, vakbonden en studentenorganisaties. Daarmee geeft de VKC fijntjes aan, dat men geen zin heeft in voordrachten van al eerder verspreide persverklaringen over Bussemakers strategie, maar nadere gedachten en analyses naar aanleiding van de input van deze ‘unusual suspects’ wil.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK