Klap voor OECD

Nieuws | de redactie
5 oktober 2015 | Het meest ingrijpende HO-project van de Parijse denktank staat op omvallen. Naar verluidt wordt deze week voorgesteld bij AHELO, de geplande meting en vergelijking van HO-onderwijsresultaten, de stekker eruit te trekken.

Het project wordt wel het ‘PISA voor studenten’ genoemd. De ‘analyse van HO-leeruitkomsten’ oftewel AHELO, zou de feitelijke kennis en inzicht en hun toegevoegde waarde door universiteiten, hogescholen en onderwijsstelsels van de hoogontwikkelde landen gaan meten en in kaart brengen.

Is Harvard echt zo goed? Werkt selectie aan de poort echt door en hoe? Voegt Inholland meer kennis en skills toe – relatief gezien – dan Oxford bij zijn instroom? Wat is studiesucces ins absolute en relatieve zin waard? Zulke vragen zouden met AHELO serieus beantwoord kunnen worden met feiten, cijfers en trends.

Omstreden parel in de kroon

Het project was dan ook uiterst prestigieus voor de reputatie van de OECD, als volgende parel in de Parijse kroon na PISA, PIACC, de onderwijsreviews en andere mondiale kennisanalyses zonder weerga. Maar AHELO leek al snel onder een minder gelukkig gesternte geboren.

De kritiek zwol aan op de als nogal topdown ervaren opzet, die de diversiteit van het HO-bestel per land en van instellingen onvoldoende recht zou doen. Tegelijkertijd begon ‘rivaal Brussel’ en Europees project., dat van onderop inzette door instellingen van verschillende lidstaten de eigen benchmarks van kwaliteit, profilering en strategische ambitie te laten ontwikkelen en definiëren. Daarbij is het door U-Map en U-Multirank opgebouwde vertrouwen in de Europese aanpak en ervaring in HO-beleid een belangrijke factor.

De AHELO-ontwikkelaars werd zo het leven steeds verder moeilijk gemaakt. Uitstel en vertragingsacties werden steeds meer ontwrichtend. Nu zou de OECD het vlaggetje om willen leggen. Topman dirk van Damme liet op een conferentie vorige week zich al even ontvallen, dat AHELO vooral last had van “de lagen kwaliteit van de discussie over HO-kwaliteit.” Een finale stop van het project zou in de loop van deze week op tafel worden gelegd, zo hoort ScienceGuide mompelen in het internationaal HO-wereldje.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK