Kuifjes voor André Kuipers Prijs

Nieuws | de redactie
14 oktober 2015 | Ze stonden met hun eigen ruimteraket al op ScienceMakersNL. Nu zijn de Inholland-studenten Yvar in ’t Veld en Wolraad Kempe genomineerd voor de prestigieuze André Kuipers Ruimtevaartprijs. Ze zijn aangewezen vanwege de duurzame en innovatieve manier waarop zij hun Aquilo bouwden.

Aquilo was niet alleen heel slim gemaakt, hij vloog ook. De zelfgebouwde en in mei gelanceerde Inholland-raket, is daarom nu genomineerd voor liefst twee nationale onderscheidingen uit het vakgebied: de Nationale Luchtvaartprijs én de Andre Kuipers NLF – Ruimtevaartprijs 2015. Yvar in ’t Veld en Wolraad Kempe, studenten Luchtvaarttechnologie,  hoorden tijdens een vip-diner van vooraanstaanden uit de Nederlandse lucht- en ruimtevaartwereld dat zij voorgedragen worden. De winnaars worden over enkele weken bekendgemaakt.

3D-geprinte raketonderdelen

Aan de hand van presentaties door verschillende studentengroepen hebben die vips gekozen welke projecten in aanmerking komen voor de beide prijzen. Yvar in ’t Veld en Wolraad Kempe zijn dan ook trots op hun Aquilo. Tijdens ScienceMakersNL in de Westergasfarbiek werd hun grote ruimtevaarttuig al bewonderd door het kabinet bij monde van Sander Dekker. Ook Techniekpact-trekker en oud-Inholland voorman Doekle Terpstra was stralend van trots op ‘zijn’ Kuifjes van het HBO.

In samenwerking met het studententeam DARE van de TU Delft hebben de Inholland-studenten een raket ontworpen en gebouwd van composietmaterialen en 3D-geprinte onderdelen. Hierdoor is de raket veel lichter dan de originele aluminium versie. Dus niet alleen duurzaam op het gebied van materialen, maar ook op brandstofbesparing.

Aquilo II vliegt binnenkort

In mei van dit jaar volgde de lancering. De raket ging heel hoog én kwam ook weer, zij het niet helemaal in originele staat, terug op aarde. Dat nam niet weg dat hij opgelapt en wel kon prijken in de hoge koepel van de Westergasfabriek, naast de zeer duurzame en innovatieve bamboefiets die de Inholland-studenten als vervolgproject aan het ontwikkelen zijn. Die trok vooral de fascinatie van moutainbiker Sander Dekker.

Volgens het onderzoek van de Delftse en Inholland studentengroepen kan Aquilo een aantal mini-satellieten ter grootte van een bierblikje meenemen in de ruimte. Doordat steeds meer sondes ‘op nanoschaal’ gaan functioneren zijn ook heel kleine satellieten zeer bruikbaar en laagdrempelig mogelijk aan het worden. Zo kon Philae met de omvang van een klein ijskastje de onderzoeksprojecten van een reeks landen op de komeet Chury laten landen.

Het plan van de Aquilo-bouwers is om de satellieten op het hoogste punt los te laten. Met deze ambitie wordt het onderzoek voortgezet door de Inholland Innovatie studio. De ‘lijf’ van de raket Aquilo II is daar inmiddels klaar gebouwd Het is de bedoeling dat de satellieten die deze gaat lanceren in het heelal gebouwd worden door middelbare scholieren. De lancering hiervan staat voor 2016 gepland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK