Licht op miljardste meter

Nieuws | de redactie
27 oktober 2015 | Said Rahimzadeh-Kalaleh Rodriguez promoveerde zo briljant op licht en materialen interactie in nano-tech dat hij door FOM bekroond wordt. "Ik wil een experimentele quantumsimulator maken,” vertelt hij en maakt bovendien met Philips led-verlichting slimmer en doelmatiger.

Said Rahimzadeh-Kalaleh Rodriguez wint hiermee de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs ter waarde van €10.000 euro. ‘Coupling Light and Matter in Metallic Nanoparticle Arrays’ heet zijn proefschrift en daarin beschrijft Rodriguez een aantal onderzoeken die ons begrip over de interactie tussen licht en materie vergroten. Hij richt zich daarin op de licht-materie-interactie op de minieme schaal van nanometers. Dan hebben we het dus over miljardsten van meters.

Patenten voor led

Het onderzoek, waarmee Rodriguez cum laude promoveerde aan de TU/e, maakte deel uit van een Industrial Partnership Programme tussen FOM en Philips Research. Veel van de concepten die hij onder de loep nam, zijn daardoor niet alleen van fundamenteel belang, maar dragen ook bij aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld ledverlichting.

Zo ontwierpen Rodriguez en zijn collega’s een nieuw soort nanoschaal antennes voor licht, in de vorm van piramides. De schuine vorm vergroot de interferentie tussen de magnetische en elektrische velden van het licht.  Daardoor is de antenne in staat om verschillende kleuren licht te versterken en in tegenovergestelde richtingen uit te zenden. De ontdekking zou leds efficiënter kunnen maken. Deze, en andere toepassingsgerichte oplossingen, zorgden ervoor dat het onderzoek van Rodriguez tot vier patenten in samenwerking met Philips Research leidden.

Allround

Rodriguez bewees tijdens zijn promotieperiode van alle markten thuis te zijn. Hij publiceerde reeds nu achttien artikelen in wetenschappelijke tijdschriften, waaronder drie in Physical Review Letters, een in Physical Review X en twee in Nano Letters. Daarnaast gaf Rodriguez tal van lezingen voor vakgenoten op (inter)nationale podia.

Maar ook wist Said Rahimzadeh-Kalaleh Rodriguez zijn werk te delen met een breed publiek. De beoordelingscommissie van de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs liet dan ook weten dat zij diep onder de indruk is van het hoogstaande, fundamentele onderzoek, de toepasbaarheid én de outreach-activiteiten van de jonge geleerde. “Dit proefschrift is het werk van een zeer professionele, allround wetenschapper”, aldus de commissie.

Momenteel werkt hij als een Marie Curie Individual Fellow in het CNRS Laboratoire de Photonique et de Nanostructures in Frankrijk. “Ik wil een experimentele quantumsimulator maken van interagerende fotonen, waarmee ik de quantumeigenschappen van licht kan bestuderen”, vertelt hij. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK