Licht op miljardste meter
Said Rahimzadeh-Kalaleh Rodriguez wint hiermee de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs ter waarde van €10.000 euro. ‘Coupling Light and Matter in Metallic Nanoparticle Arrays’ heet zijn proefschrift en daarin beschrijft Rodriguez een aantal onderzoeken die ons begrip over de interactie tussen licht en materie vergroten. Hij richt zich daarin op de licht-materie-interactie op de minieme schaal van nanometers. Dan hebben we het dus over miljardsten van meters.
Patenten voor led
Het onderzoek, waarmee Rodriguez cum laude promoveerde aan de TU/e, maakte deel uit van een Industrial Partnership Programme tussen FOM en Philips Research. Veel van de concepten die hij onder de loep nam, zijn daardoor niet alleen van fundamenteel belang, maar dragen ook bij aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld ledverlichting.
Zo ontwierpen Rodriguez en zijn collega’s een nieuw soort nanoschaal antennes voor licht, in de vorm van piramides. De schuine vorm vergroot de interferentie tussen de magnetische en elektrische velden van het licht. Daardoor is de antenne in staat om verschillende kleuren licht te versterken en in tegenovergestelde richtingen uit te zenden. De ontdekking zou leds efficiënter kunnen maken. Deze, en andere toepassingsgerichte oplossingen, zorgden ervoor dat het onderzoek van Rodriguez tot vier patenten in samenwerking met Philips Research leidden.
Allround
Rodriguez bewees tijdens zijn promotieperiode van alle markten thuis te zijn. Hij publiceerde reeds nu achttien artikelen in wetenschappelijke tijdschriften, waaronder drie in Physical Review Letters, een in Physical Review X en twee in Nano Letters. Daarnaast gaf Rodriguez tal van lezingen voor vakgenoten op (inter)nationale podia.
Maar ook wist Said Rahimzadeh-Kalaleh Rodriguez zijn werk te delen met een breed publiek. De beoordelingscommissie van de FOM Natuurkunde Proefschrift Prijs liet dan ook weten dat zij diep onder de indruk is van het hoogstaande, fundamentele onderzoek, de toepasbaarheid én de outreach-activiteiten van de jonge geleerde. “Dit proefschrift is het werk van een zeer professionele, allround wetenschapper”, aldus de commissie.
Momenteel werkt hij als een Marie Curie Individual Fellow in het CNRS Laboratoire de Photonique et de Nanostructures in Frankrijk. “Ik wil een experimentele quantumsimulator maken van interagerende fotonen, waarmee ik de quantumeigenschappen van licht kan bestuderen”, vertelt hij.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap