Naast panda’s ook kennis

Nieuws | de redactie
26 oktober 2015 | Terwijl president Xi toekeek in de Grote Hal van het Volk tekende NWO nieuwe samenwerking met de National Natural Science Foundation of China. In 2016 zal ‘water’ het grote thema zijn van de projecten die men samen gaat steunen.

Met deze overeenkomst krijgt het Chinees-Nederlands onderzoek de komende jaren een nieuwe impuls. NWO-voorzitter Jos Engelen ondertekende deze vandaag de  president van de National Natural Science Foundation of China (NSFC). Dit Memorandum of Understanding (MoU) is onderdeel van het staatsbezoek van de koning aan de Volksrepubliek China. De ondertekening vond plaats in de Grote Hal van het Volk in Beijing in aanwezigheid van de Chinese president XI Jinping en de koning.

Razendsnelle ontwikkeling

Later dit jaar zal NWO een tweede MoU ondertekenen met de Chinese Academy of Sciences (CAS). Voor elk onderzoeksprogramma investeert NWO €1,5 miljoen per jaar. Aan Chinese zijde wordt een vergelijkbare investering gedaan.

De samenwerking met NSFC en CAS past bij de strategie voor 2015-2018, waarin NWO verder wil inzetten op internationale samenwerking. Jos Engelen zegt hierover: “China maakt een razendsnelle ontwikkeling door als het om wetenschappelijk onderzoek gaat. Samenwerkingsprogramma’s met China geven Nederlandse wetenschappers toegang tot internationale expertise en infrastructuren van topkwaliteit. Daarnaast stimuleert NWO door deelname aan zulke onderzoeksprogramma’s de profilering van de Nederlandse wetenschap in het buitenland.”

Breinonderzoek en water

Het gezamenlijk onderzoeksprogramma met NSFC stimuleert duurzame samenwerking tussen Nederlandse en Chinese onderzoekers en financiert gezamenlijke onderzoeksprojecten. Jaarlijks wordt een call for proposals uitgebracht: Chinees-Nederlandse onderzoeksteams kunnen dan een gezamenlijke aanvraag indienen. Inmiddels zijn vier bilaterale programma’s en één multilateraal programma gestart. In 2015 was het thema van de call for proposals ‘Advanced Materials’. Volgend jaar wordt het thema ‘Water’.

Het nieuwe onderzoeksprogramma met CAS sluit aan op het JSTP-programma, waarin meer dan dertig onderzoeksprojecten gestart en bijna twintig seminars plaats vonden. NWO en CAS willen hun samenwerking verder intensiveren en gaan daarom nu een onderlinge MoU aan. Dit jaar is al een eerste call for proposals uitgebracht voor het thema ‘Stem Cell Research’. In 2016 zal het thema ‘Brain Research’ zijn. Met meer dan honderd onderzoeksinstituten en twee universiteiten is wetenschappelijke excellentie leidend voor CAS. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK