Nobel voor neutrino-doorbraak

Nieuws | de redactie
6 oktober 2015 | De Nobelprijs voor de natuurkunde gaat naar de ontdekking dat neutrino’s massa hebben. Twee onderzoeksgroepen onder leiding van Taakaki Kajita (University of Tokyo) en Arthur B. McDonald (Queens University) toonden in experimenten aan dat neutrino’s van gedaante kunnen wisselen.

Taakaki Kajita ontdekte rond 2000 dat neutrino’s tussen twee identiteiten switchen tijdens hun ronde in de Super-Kamiokande neutrinodetector in Japan. Tegelijkertijd toonde de onderzoeksgroep van McDonald in Canada aan dat neutrino’s afkomstig van de zon in hun reis naar de aarde niet verdwijnen, maar een andere gedaante aannemen.

Deze ontdekkingen vormden de oplossing voor een raadsel waar natuurkundigen al tientallen jaren mee worstelden. Voorheen werd gedacht dat een groot deel van de neutrino’s in metingen simpelweg waren verdwenen. In plaats daarvan blijkt nu dat de deeltjes van gestalte waren veranderd.

Deze vondsten die nu leiden tot de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor hun ontdekkers hebben ons begrip van het standaard model voor de werking van het binnenste van deeltjes een grote stap vooruit gebracht. Het gaat bovendien om een zeer wezenlijk aspect van ons bestaan en het universum, want na fotonen zijn neutrino’s het meest voorkomende deeltje in de kosmos. Nieuwe experimenten om het begrijpen van neutrino’s verder te vergroten en uit te diepen, zullen mogelijk leiden tot grote veranderingen in hoe we de geschiedenis, structuur en toekomst van ons universum leren zien. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK