Nobel voor strijd tegen parasieten

De Nobelprijs staat daarmee in 2015 in het teken van de wereldwijde strijd tegen de meest verwoestende parasitaire ziekten. Youyou Tu is professor aan de China Academy of Traditional Chinese Medicine. Tu slaagde er in het actieve bestanddeel uit de plant Artemisia annua te extraheren.
Malaria vroeg uitschakelen
Youyou Tu was de eerste die kon aantonen, dat get component Artemisinin zeer effectief is tegen de Malariaparasiet. Artemisinin is in staat om deze in een vroeg stadium van hun ontwikkeling te doden en heeft zo zeer grote potentie in het behandelen van de ziekte.
Satoshi Õmura (Kitasato University) en William C. Campbell (Drew University) krijgen de prijs voor hun ontdekking van het medicijn Avermectin. Dit heeft zich als zeer effectief bewezen in de strijd tegen ziektes als rivierblindheid, olifantsziekte en enkele andere parasitaire aandoeningen.
Õmura is de ontdekker van de bacterie (streptomyces), die vervolgens door Campbell werd gebruikt om het Avermectin medicijn verder te ontwikkelen en uit te testen. Het geneesmiddel werd daarna nog verder ontwikkeld tot het medicijn Ivermectin, dat nu ingezet wordt om de parasieten te lijf te gaan. Campbell en Õmura hebben samen de basis gelegd voor deze doorbraak.
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
