Nobel voor strijd tegen parasieten

Nieuws | de redactie
5 oktober 2015 | De Nobelprijs 2015 voor de geneeskunde gaat dit jaar naar drie onderzoekers. William C. Campbell en Satoshi Õmura krijgen de prijs voor hun onderzoek naar rondworm, terwijl Youyou Tu deze krijgt voor het vinden van een nieuw medicijn tegen malaria.

De Nobelprijs staat daarmee in 2015 in het teken van de wereldwijde strijd tegen de meest verwoestende parasitaire ziekten. Youyou Tu is professor aan de China Academy of Traditional Chinese Medicine. Tu slaagde er in het actieve bestanddeel uit de plant Artemisia annua te extraheren.

Malaria vroeg uitschakelen

Youyou Tu was de eerste die kon aantonen, dat get component Artemisinin zeer effectief is tegen de Malariaparasiet. Artemisinin is in staat om deze in een vroeg stadium van hun ontwikkeling te doden en heeft zo zeer grote potentie in het behandelen van de ziekte.  

Satoshi Õmura (Kitasato University) en William C. Campbell (Drew University) krijgen de prijs voor hun ontdekking van het medicijn Avermectin. Dit heeft zich als zeer effectief bewezen in de strijd tegen ziektes als rivierblindheid, olifantsziekte en enkele andere parasitaire aandoeningen.

Õmura is de ontdekker van de bacterie (streptomyces), die vervolgens door Campbell werd gebruikt om het Avermectin medicijn verder te ontwikkelen en uit te testen. Het geneesmiddel werd daarna nog verder ontwikkeld tot het medicijn Ivermectin, dat nu ingezet wordt om de parasieten te lijf te gaan. Campbell en Õmura hebben samen de basis gelegd voor deze doorbraak.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK