Oudste mensen in China

Nieuws | de redactie
15 oktober 2015 | De eerste mensen uit Afrika reisden eerder naar China dan naar de Middellandse Zee en Europa. Een vondst van 47 oer-tanden door UU-onderzoekers in de Fuyan grotten in de provincie Daoxian zorgt voor een omwenteling in het beeld van de expansie van de vroegste ‘moderne mens’

Een ontdekking van 47 tanden in een grot in het zuiden van China toont aan dat anatomisch moderne mensen minimaal 80.000 jaar geleden in de regio aanwezig waren. De vondst is opmerkelijk, omdat het om de vroegste moderne mensen buiten Afrika gaat.

Het zou nog bijna 40.000 jaar duren voordat er vroege moderne mensen in Europa aankwamen, waar al die tijd nog Neanderthalers leefden. De wetenschappers van onder andere de Universiteit Utrecht publiceren deze vondsten en hun resultaten in Nature.

Wellicht meer dan 100.000 jaar oud

Aardwetenschapper en archeoloog dr. Mark Sier droeg bij aan de datering van de vondst: “In mijn aandeel in het onderzoek heb ik me gericht op de relatie tussen de datering en de gevonden fossielen, waarmee we de vondsten in context kunnen plaatsen. Ik heb aangetoond dat de laag boven de fossielen maar onder de gedateerde stalagmiet onverstoord is en dat de datering dus een minimum ouderdom is voor deze fossielen.”

Tot nog toe ontbraken goed gepreserveerde en gedateerde fossielen ouder dan 45.000 jaar die duiden op het bestaan van Homo sapiens in deze regio. De nieuwe opgravingen in de Fuyan grotten in de provincie Daoxian in Zuid-China leverden nu in een keer 47 tanden van de moderne mens op. Wu Liu, Mark Sier en collega’s tonen aan dat de tanden van minstens 80.000 jaar geleden dateren, en mogelijk zelfs tot 120.000 jaar oud zijn. Morfologische analyse van de tanden laat zien dat zij toebehoorden aan anatomisch moderne mensen.

De studie toont aan dat de moderne mens reeds vele tienduizenden jaren eerder aanwezig was in zuidelijk Azië dan in Europa of zelfs in het oostelijk mediterrane gebied. De auteurs suggereren dat de aanwezigheid van de Neanderthalers en andere mensachtigen in Europa en Azië mogelijk grenzen stelde aan de verspreiding van de voorouders van de huidige mens.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK