Pinkstervuur van de Akademie krijgt vervolg

Onderzoekers en bestuurders op het vlak van theologie en religiestudies werken gezamenlijk aan een landelijke onderzoeksagenda die relevant is voor politiek en samenleving. Daarbij worden ook plannen ontwikkeld over de plek van deze vakken in het middelbaar onderwijs.
Klaar om te wenden
Dat is de uitkomst van een recente tweedaagse bijeenkomst van onderzoekers en bestuurders bij het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW) in Wassenaar. De bijeenkomst was een vervolg op het KNAW-verkenningsrapport Klaar om te Wenden. De academische bestudering van religie in Nederland, dat deze zomer verscheen.
In dat rapport werd gewaarschuwd dat Nederlandse religiewetenschap en theologie teveel versnipperd waren en geconfronteerd werden met bezuinigen. Verder stond in het rapport dat er een heldere visie op de rol in de samenleving, meer samenhang en samenwerking in onderzoek en onderwijs moesten komen. Dat kon worden bereikt via de ontwikkeling van een gezamenlijke onderzoekagenda met een duidelijk thema.
Verbinding met de Wetenschapsagenda
De deelnemers aan de NIAS-bijeenkomst willen eind november, als ook de Nationale Wetenschapsagenda wordt gepresenteerd, met hun ideeën over een onderzoekagenda naar buiten treden. Dan zal ook bekend zijn hoe de gewenste nationale samenwerking in de toekomst bestendigd kan worden.
Dit wil men doen in lijn met de aanbeveling van de KNAW om een National Academy of Religion (NAR) op te richten. Het is de bedoeling om van de NAR een strategisch kenniscentrum te maken waarin grote maatschappelijke vraagstukken worden verbonden met wetenschappelijke kennis en inzichten. Het doel is om vanuit dat centrum evidence based policy te ondersteunen.
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Laurens Buijs splijtzwam bij universiteitsbladen
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
