Voeding voor het brein

Nieuws | de redactie
21 oktober 2015 | Er is een verschuiving gaande waarbij we als mens vooral afgaan op voedsel van het land ten faveure van zeevoedsel. Dat heeft grote invloed op de ontwikkeling van ons brein, stelt prof. Michael Crawford van Imperial College Londen. “We gaan af op een crisis.”

Crawford was op bezoek bij de Brain Factory conferentie op Stenden Hogeschool om te vertellen over zijn onderzoek naar de invloed van ons voedsel op de menselijke ontwikkeling. Volgens Crawford hebben we jarenlang een gezonde verhouding in ons voedsel gehad tussen vlees en vis, maar ontstaat er nu door overbevissing een disbalans die van invloed is op hoe onze hersenen zich ontwikkelen. “We’re dumbing down.”

Jagers op zee

Juist in vis zitten vetten – zoals de omega 3-vetzuren – die van belang zijn voor de groei van het brein en die de mensheid over miljoenen jaren hebben gebracht waar we nu ten opzichte van andere diersoorten staan.

Ondertussen zijn we het voedsel op het land gaan cultiveren en is er agricultuur ontstaan. “We zijn het land gaan bewerken en hebben zo onze voedselvoorziening verduurzaamd, maar op zee zijn we nog gewoon jagers en verzamelaars. Dat is niet duurzaam.”

Volgens Crawford is dat in de toekomst een gevaarlijke ontwikkeling, omdat we vis en zeedieren wel degelijk in ons voedselpatroon nodig hebben. “We have to harvest our waters as well!” Voorbeelden daarvan zijn er al. Zo worden in Japan en China al wel speciale zeewieren aangelegd in zee en zijn er kunstmatige riffen ontwikkeld om zo een goede leefomgeving voor mosselen en oesters te creëren.

In Europa hebben dergelijke initiatieven nog niet echt postgevat, ziet Crawford. “Als je kijkt naar hoe wij in 1900 de Thames hebben leeggevist. Daar is nu geen enkele oester meer te vinden. Dat is gewoon ernstig.”

Voedselvoorziening terug in balans

De Britse professor pleit ervoor dat er in de toekomst een plan komt om onze voedselvoorziening weer in balans te brengen, zo dat we ons als mensheid in een gezonde weg ontwikkelen. “We verliezen de strijd als het gaat om de  voedingsstoffen waar ons brein baat bij heeft. Op dit moment richten we ons te veel op proteïnen terwijl ons brein gemaakt is van vetten.”

Crawford hoopt dat zijn verhaal aan de studenten, docenten van Stenden en het betrokken werkveld uit de regio hen heeft doordrongen van het belang van ‘marine food’ voor de toekomst van de mensheid. “Ons huidige verlies aan hersencapaciteit zou idealiter niet het geval zijn. Op dit moment is er een voedseltekort om dat we veel meer eten dan goed voor ons is en verliezen we tegelijkertijd hersencapaciteit, omdat we te weinig vis eten. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK