ZZP-probleem benauwt HBO en kunst

Nieuws | de redactie
5 oktober 2015 | Het gedoe over de zzp’ers in het hoger onderwijs gaat onverminderd door. De hogescholen en met name het kunstonderwijs worden nu echt nerveus, want met de huidige onhelderheid bij SZW en Financiën lopen zij gevaar per 1-1-2016 hun excellente docenten uit de kunstpraktijk te moeten schrappen.

De zaak loopt al heel lang. De Vereniging Hogescholen poogt de bewindslieden ervan te overtuigen, dat juist de zzp’ers in het HBO geen schijnzelfstandigen zijn, maar de real deal. Daarbij komt, dat in het beleid van OCW en zeker ook EZ de nadruk steeds ligt op de input van de top van de professionals uit de beroepspraktijk. Wil je hen daadwerkelijk inschakelen dan zal een hogeschool dat veelal via een zzp-constructie moeten doen. Een ‘vaste benoeming’ als docent zal zelden aan de orde zijn.

De onduidelijkheden worden nijpend. “Het is nu lastig te weten welke kant het opgaat. De urgentie is er wel. Er is al heel veel gaande de laatste jaren. We willen gewoon helderheid, wat kunnen we doen en wat mogen we doen,” zei Harmen van Wijnen, CvB-voorzitter Christelijke Hogeschool Ede, bij BNR daarover.

Najagen van wind

Bij zijn afscheid bij Inholland was Doekle Terpstra nog explicieter. “Dat opjagen van de ZZP’ers dat is flauwekul. ‘Het is het najagen van wind’, om het eens Bijbels te zeggen. Zoiets moet je als kabinet toch niet willen? Ze betuttelen mensen en maatschappelijke partijen die creatief en in zelfregie iets willen presteren.”

“Die ZZP’ers uit de praktijk, in de kunsten en in hogescholen dat zijn toch geen criminelen? De HBO-opleidingen zijn toch geen criminelen? Het is de opbrengst van de emancipatie en flexibiliteit van kennis in de economie dat deze mensen zo hun boterham kunnen verdienen. Ten principale moet je zo’n heksenjacht niet willen.”

Toptalent gaat verloren

De creatieve industrie sloeg dit voorjaar al eens extra alarm, dat “wanneer de interpretatie van de Belastingdienst van de gezagsverhouding tussen onderwijsinstelling en praktijkdocent leidt tot het verplicht aangaan van een arbeidsovereenkomst, een deel van deze belangrijke groep docenten voor het creatieve onderwijs verloren [zal] gaan.”

“In de creatieve disciplines zijn leerkrachten uit de creatieve beroepspraktijk – gerenommeerde creatieve ondernemers, specialisten op een bepaald gebied en aanstormende talenten – essentieel voor de kwaliteit van het onderwijs én de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Er zijn momenteel veel creatieve ondernemers, ontwerpers, architecten, muzikanten, film, game- en reclamemakers, verbonden aan een hogeschool of universiteit. Zij brengen relevante kennis uit de praktijk over aan studenten en brengen daarmee bovendien het plezier in ondernemerschap over.”

Bridget Kievits van het CvB van de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten, ziet de bui dan ook al hangen, zo liet zij bij BNR merken. “’Voor ons kunstonderwijs zijn we ongelooflijk afhankelijk van gastdocenten die in de beroepspraktijk werken. We lopen aan tegen het feit dat het vanaf 1 januari aanstaande misschien niet meer mogelijk is deze gastdocenten in te zetten. De onzekerheid die dat oplevert voor onze docenten zelf maar ook voor de directeuren van onze academies en voor iedereen die met ons onderwijs te maken heeft, is echt heel erg groot.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK