André Kuipers Prijs voor Inholland

Nieuws | de redactie
2 november 2015 | Tijdens het jaarlijkse gala van de Nederlandse Lucht en Ruimtevaart Fonds is de André Kuipers Ruimtevaartprijs toegekend aan de twee ‘Kuifjes van Inholland’. Yvar in ’t Veld en Wolraad Kempe wonnen deze prestigieuze onderscheiding voor hun duurzame ruimteraket Aquilo.

Aquilo is door henzelf gebouwd van composietmaterialen en 3D-geprinte onderdelen. Dat is een duurzaamheid bevorderende ontwikkeling voor de huidige raketbouw wereldwijd. “De raketbouw heeft geen duurzaam imago, maar met dit project slaat het zeker een duurzame richting in,” benadrukt Yvar.

Zijn collega Wolraad vertelt bovendien, dat “door 3D-printing het nu mogelijk is geworden een optimaal design te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan complexe onderdelen van een raket die meerdere functies moeten vervullen. Hierdoor is er minder kans op fouten, zijn er minder onderdelen in de raket. Dat resulteert in minder gewicht van het geheel en maakt de ruimtevaart dus efficiënter in het brandstofgebruik.”

Colablikje naar het heelal

Aquilo werd door de Inhollanders in mei van dit jaar met succes gelanceerd. De raket bereikte een hoogte van 1,0 km. Volgens onderzoek naar de verdere ontwikkelingsmogelijkheden kan Aquilo een aantal mini-satellieten ter grootte van een colablikje meenemen in de ruimte. Vanwege de snelle doorgroei van ‘nano-satellieten’ in de aardobservaties en astronomie biedt het soort raket als dat van Inholland daarom bijzondere kansen voor de toekomst.

De studenten van Inholland waren op ScienceMakersNL met hun raket zelf een beetje sterren. Maar ook hun nieuwste transportmiddel, een bamboefiets, kreeg massaal bekijks. De Aquilo trok alle bobo’s die langskwamen tijdens de eerste ‘Maker Fair’ voor jong talent in ons land. Sander Dekker kwam namens het kabinet en liet zich alles uitleggen door de studenten. Zo vaak lanceert Nederland immers geen ruimteraket.

Pas echt zien in het ISS

André Kuipers zei zelf tegen ScienceGuide over de grote waarde van dit soort interdisciplinair initiatief en verbeeldingskracht van studenten: “In de ruimte zie je dat pas echt. Daar moet je al die technologische uitdagingen weten te combineren en dat speelt hier op aarde nu precies zo. Daar zijn juist deze jongeren enorm mee bezig.”

“Ik moest versleten apparatuur in het ISS helpen repareren en vervangen. Een goeie monteur daar heb je dan wel respect voor hè? Maar ook biochemische technologie – denk aan het water dat aan boord drinkbaar moest blijven –  en bewegingstechnologie waren essentieel. We moesten leren hoe we zonder zwaartekracht alles konden doen, van onze laptops bedienen tot de WC.”

“Mijn boodschap aan deze jongeren is dan ook: elke technologie en toepassing van kennis is enorm belangrijk en uitdagend. Overal kun jij iets heel innovatiefs waarmaken, waar wij in de ruimte niet zonder kunnen.”

Slimme fiets

Staatssecretaris Dekker werd echter pas écht gelukkig toen hij hun nieuwste vinding zag, een fiets van bamboe. De Inholland-studenten willen na een raket en een onderzeeboot nu een transportmiddel van extreme duurzaamheid maken. Een fietsframe dat in de natuur binnen acht weken is gegroeid leek hen ideaal. Dus werken ze nu aan een bamboeframe dat zo te moduleren is, dat het vanzelf groeit tot een fiets. Licht, organisch, sterk en slim.

Sander Dekker en fietsen dat is een thema op zich. De bewindsman zag de gealarmeerde blik van zijn voorlichter en ScienceGuide. Heel Den Haag weet immers van zijn mountainbiketochten die in één kabinetsperiode tot twee keer tot zware blessures leidden. Dekker trok zich er niets van aan. De Inholland bamboefiets wilde hij helemaal en detail uitgelegd krijgen. De OCW-bewindsman beloofde zijn staf dat hij heel zou blijven dit keer. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK