Betaalbare zorg door technologie

Nieuws | de redactie
5 november 2015 | Hoe kan technologie helpen de toenemende kosten in de zorg het hoofd te bieden? Lector Linda Wauben (Hogeschool Rotterdam) gaat kijken welke innovaties helpen de zorg te verbeteren en de kosten beheersbaar te houden.

Op 12 november zal Linda Wauben in haar openbare les uit de doeken doen waar zij zich de komende jaren op zal gaan richten. Wat werkt? Wat niet? Door middel van onderzoek, ontwerp en implementatie van zorginnovaties gaat zij best practices proberen te identificeren.

Samen met studenten, docenten en onderzoekers presenteert Linda Wauben tijdens haar openbare les de visie en aanpak voor de onderzoeklijn Zorginnovatie met Technologie. De lector schetst de huidige stand van de zorg en zorginnovaties, en de ontwikkelingen en uitdagingen op dit gebied.

Zorginnovaties succesvol onderzoeken

Wauben presenteer op 12 november ook de door haar ontwikkelde Zorgtechnologie-aanpak (de ZoT aanpak), een methode om zorginnovaties succesvol te onderzoeken, ontwerpen en implementeren. Zorginnovaties kunnen fysieke producten omvatten (zoals rolstoelen, operatietafels, medicijnkasten), diensten (zoals online consulten, gemaksapps voor herhaalrecepten of herinneringsservices) en procedures (zoals richtlijnen en checklists).

Met een multidisciplinair team onderzoekt de Rotterdamse lector zorginnovaties vanuit de behoefte van de zorggebruikers, formele zorgprofessionals en informele zorgverleners. Wauben: “Uiteindelijk dragen deze zorginnovaties eraan bij dat zorgprofessionals ondersteund en ontlast worden in hun dagelijks werk. De inzet van techniek kan de kwaliteit en veiligheid van de geleverde zorg verbeteren en de zelfredzaamheid van mensen te bevorderen. Hierdoor wordt hun leven leuker en gezonder.”

Schone handen aan de couveuse

Een goed voorbeeld is het project Schone handen aan de couveuse. Studenten van zorg- en technische opleidingen werken samen aan oplossingen voor het stimuleren van handhygiëne op de couveuseafdeling bij het Erasmus MC-Sophia. Door de huidige context en de werkroutines te evalueren is kennis opgedaan waarmee studenten een apparaat hebben ontwikkeld.

Dit apparaat registreert of de verpleegkundigen voldoende desinfectievloeistof uit de dispenser hebben getapt en of de handen voldoende lang zijn gewreven. Als zij de instructies goed hebben uitgevoerd, gaat er een lampje branden en kunnen zij het couveusedeurtje openen.

Linda Wauben studeerde Industrieel Ontwerpen aan Technische Universiteit Delft en promoveerde in 2010 op het onderwerp Veiligheid in de Operatiekamer, een samenwerkingsproject tussen de Faculteit Industrieel Ontwerpen van TU Delft en de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC. Sinds 1 augustus 2014 combineert Wauben haar positie bij TU Delft met haar onderzoekslijn Technische Innovatie in de Zorg bij Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK