Britse belastingverzwaring voor MBO en HBO

Nieuws | de redactie
26 november 2015 | De Tory-regering in Londen gaat de lasten op bedrijven verhogen om een grootscheepse investering in MBO en HBO trajecten te financieren. Voor de expansie van deze ‘apprenticeships’ moet het grote bedrijfsleven £3 miljard ophoesten.

Er komt een verhoging van de lasten op arbeid met 0,5% voor alle bedrijven die meer dan £3 miljoen aan salariskosten hebben. De Britse VNO/NCW is niet echt gelukkig hiermee, maar kan evenmin ontkennen dat men zelf bij het kabinet-Cameron gesmeekt heeft om een grootscheepse investering in praktijkgericht, niet-academisch vervolgonderwijs.

Duitsland als rolmodel

Met de opbrengst van £3 miljard wil het kabinet 3 miljoen plaatsen gaan financieren voor op stages gebaseerde opleidingstrajecten. Hierbij heeft men nadrukkelijk gekeken naar het duaal beroepsonderwijs in Duitsland als voorbeeld van doeltreffend onderwijs in wat in ons land de triple helix wordt genoemd.

Om ‘widening participation’ in het klassieke HO nog meer impulsen te geven, heeft de Tory-regering   ook de bovengrens van te bekostigen studentenaantallen weg laten vallen “to allow more young people particularly from disadvantaged backgrounds to go to university tahn ever before.”

De financiering daarvan is opmerkelijk. Men dekt deze expansie voor bijna de helft uit de voorziene toename van het aantal internationale studenten. Deze wordt ingeschat als een bron van extra inkomsten voor het HO van £1 miljard. Om deze doelstellingen te bereiken zal de HE Funding Council bovendien met name die  instellingen belonen in de bekostiging die kunnen aantonen, dat zij bij ‘widening access and social mobility’ goed presteren.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK