Echte Open Minds bekroond

Nieuws | de redactie
5 november 2015 | Technologiestichting STW wil ‘vrije geesten’ belonen voor onderzoek buiten de lijntjes. Op het jaarcongres werden daarom vandaag de eerste drie Open Mind-subsidies uitgereikt. Duurzaam bouwen in sloppenwijken, handicaps vroegtijdig voorkomen en een alternatief voor fossiele brandstoffen.

Drie keer maximaal €50.000 werd er op het jaarcongres in Nieuwengein door STW uitgereikt aan drie onderzoeken die hebben aangetoond met creatieve oplossingen een significante bijdrage te leveren aan de wereld waarin wij leven. Of het nu in de gezondheidszorg, wonen en welzijn of het nieuwe autorijden is, alle bekroonde projecten leveren op hun eigen manier hun bijdrage aan een gezondere, veiligere en duurzamere wereld. 

De eerste Open Mind-subsidie is voor Alex Eggink, Lisette Tas, Edward Araujo Jr, John van den Dobbelsteen en Dick Oepkes. Deze onderzoekers van het LUMC, Erasmus MC en de TU Delft ontwikkelden een techniek om met behulp van minimale invasieve chirurgie en 3D-printen te voorkomen dat kinderen worden geboren met een open ruggetje. Op deze manier wordt veel kinderen een leven in een rolstoel bespaard.

Studenten van de TU Eindhoven zijn op zoek naar de opvolger van fossiele brandstoffen. Zonne-auto’s zijn volgens hen niet de toekomst, die denken ze te hebben gevonden in formic acid, ook wel mierenzuur genoemd. Deze vloeistof is CO2-neutraal te gebruiken. Het doel is om in een jaar een werkende auto rond dit concept te ontwikkelen. Voor dat plan ontvingen de studenten van Team FAST de tweede Open Mind-subsidie.

Steeds meer mensen in de wereld woont tegenwoordig in grote steden en dat aantal groeit nog steeds. In veel van die wereldsteden leven mensen in sloppenwijken waarin de infrastructuur slecht georganiseerd is en huizen kwetsbaar zijn. Nadia Remmerswaal van de TU Delft ontwikkelde een bouwtechniek die mensen in staat stelt zelf incrementeel gebouwen te creëren die duurzaam en veilig zijn. Met die innovatie wint zij de derde Open Mind-subsidie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK