Een 3D-bril voor de microscoop

Nieuws | de redactie
6 november 2015 | Onderzoekers van FOM-instituut AMOLF kunnen de bewegingen van bacteriën in drie dimensies. Niet met dure geavanceerde technieken, maar met een standaard microscoop. “Het geheim zit hem in de door ons ontwikkelde software,” vertelt postdoc Katja Taute.

De nieuwe methode om snel bewegende bacteriën driedimensionaal te volgen is een gezamenlijk project van de AMOLF-groepen onder leiding van Tom Shimizu en Sander Tans. Zij vervingen geavanceerde apparatuur door een reguliere microscoop, een videocamera en een computer.

Eenvoudige apparatuur

De onderzoekers hebben speciale software ontwikkeld die ongeveer het zelfde doet als een 3D-bril, zo legt AMOLF-postdoc Katja Taute uit. “Je haalt hiermee 3D-informatie uit de beelden, in plaats van de gebruikelijke 2D-informatie.” Omdat de benodigde apparatuur relatief eenvoudig is, denken de onderzoekers dat deze nieuwe methode breed ingezet kan worden om bacteriële mobiliteit in drie dimensies te volgen en daarmee complexere onderzoeksvragen te kunnen beantwoorden. Een beter begrip van bacteriële mobiliteit speelt een belangrijke rol in medisch- milieu-, en industrieel onderzoek.

Met de nieuwe methode voor 3D-microscopie kunnen de onderzoekers grote aantallen bacteriën gelijktijdig volgen. Dit levert veel gegevens op,  waardoor de onderzoekers vragen kunnen beantwoorden die verder gaan dan de vraag hoe een bacterie zich in het algemeen gedraagt.

Verschil in gedrag DNA

Zo zagen de onderzoekers dat bacteriën met hetzelfde DNA zich toch heel verschillend kunnen gedragen, en dat dit afwijkende gedrag van een individu de migratie van de hele populatie kan beïnvloeden. Dit inzicht is bijvoorbeeld van belang bij de behandeling van bacteriële infecties met antibiotica. De onderzoekers publiceren hun bevindingen op 2 november in Nature Communications. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK