Een lange, normale werkdag

Nieuws | de redactie
17 november 2015 | “Bij het uitrijden van de tunnel is alles al donker, een van de naardere momenten van de dag omdat je na zo lang ondergronds leven de zon echt gaat missen.” Wat doen de ‘donkere materie’ zoekers eigenlijk zo’n hele dag diep onder hun berg boven Rome? Sander Breur vertelt over kabels, koelers en koffie.

De wekker gaat om 7 uur en ik zit meteen recht op in bed. De wetenschap dat er iets mis kan zijn met je experiment zorgt voor genoeg spanning om de slaap tegen te gaan. De rugzak is gepakt met een fles cola, een assortiment hartige snacks en wat fruit. De veiligheidsschoenen en helm liggen al klaar in de auto. We gaan meteen de berg in en drinken daar wel een kopje cappuccino uit de automaat. In Italië is die gelukkig beter dan de meeste koffie in Nederland.

Gelukkig is de XENON100 detector de hele nacht stabiel geweest. Om een uurtje of 11 ’s avonds hebben de ‘nachtshifters’ besloten de waterkoeler van ons veel oudere experiment aan te sluiten. Dat is gelukt en hoewel de koelkracht een stuk lager is, heeft de detector toch de hele nacht op eigen koeling kunnen draaien. We gaan rustig in de nieuwe controlroom van XENON1T zitten waar we een internetconnectie hebben en maken ons klaar voor een lange, maar normale werkdag.

SBreur1

De bovenkant van de detector met alle signaal en hoogspanning kabels die aangesloten moeten worden aan de kant van de detector. Foto: Gaudenz Kessler

Het hart van onze detector was veilig aangekomen na een wat stressvol ritje.  Alle connecties werden door gemeten en er bleek niks kapot gegaan. Nu kan alles ondergronds aangesloten worden door het team dat hier verantwoordelijk voor is. Een paar uurtjes help ik mee met de signaal en hoogspanningskabels aansluiten in de ondergrondse clean-room.

SBreur2

Sander die in de clean-room signaal kabels aan het aansluiten is.

De rest van de dag besteden we aan het verder bekabelen van het data acquisitie systeem voor XENON1T. Onze groep op het Nikhef is samen met een instituut uit Bern verantwoordelijk voor het uitlezen en digitaliseren van alle signalen die uit de detector komen. De signaalkabels lopen vanuit de detector via de luchtdichte buis door de watertank naar de eerste verdieping van ons zijgebouw.

SBreur3

Het gebouw van XENON1T met daarachter de watertank.  Op de begane grond wordt het xenon opgeslagen en is de noodkoeling. Op de eerste verdieping staat alle elektronica, de servers en zit de control room. De bovenste verdieping wordt gebruikt om het xenon te koelen en schoon te houden.

Daar beginnen we aan het sorteren van de kabels op detector-nummer. Het is een klus die zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Elk klein foutje dat we nu zouden maken gaat ons namelijk later veel tijd kosten om terug te vinden. En dan gaat het dus om 248 van zulke signaalkabels. Deze gaan naar even zoveel versterkerkanalen, die vervolgens weer met 248 andere kabels naar de uitlees apparatuur gaan. Daar worden de signalen omgezet tot digitale signalen.

SBreur4

Het een voor een aansluiten van de kabels in de ADCs die het signaal van analoog naar digitaal omzetten.

Om een uurtje of half negen in de avond zijn we klaar. Het heeft in totaal drie dagen gekost, maar alle kabels zijn aangesloten en alle kabelnummers nauwkeurig genoteerd. Dit zijn de momenten waarop een beetje OCD zeer gewaardeerd wordt. Alleen als echt alles extreem netjes bekabeld is kan iemand later nog het juiste kabeltje vinden.

SBreur5

Het eindresultaat van het bekabelen van de 248 signaal kabels (wit) naar de versterkers en 248 signaal kabels (koper) naar de ADCs

Bij het uitrijden van de tunnel is alles al donker, een van de naardere momenten van de dag omdat je na zo lang ondergronds leven de zon echt gaat missen. Ik stop bij een van de hotels en haal voor 5 euro een pizza. Veel meer dan die op bed proberen op te eten voordat ik slaap val zit er niet meer in vandaag.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK