Europa benoemt kennisraad

Nieuws | de redactie
11 november 2015 | Zeven gelauwerde wetenschappers vullen het nieuwe ‘wetenschappelijk adviesmechanisme’ van de Europese Commissie. Vier mannen en drie vrouwen, onder wie Pearl Dykstra van de KNAW en Rolf-Dieter Heuer, de vertrekkend topman van CERN.

De volgende mensen zijn in Brussel benoemd:

-Janusz Bujnicki, head of the laboratory of bioinformatics and protein engineering at Warsaw’s International Institute of Molecular and Cell Biology

-Pearl Dykstra, professor of sociology at the Erasmus University in Rotterdam

-Elvira Fortunato, professor in the materials science department of the Faculty of Science and Technology at NOVA University in Lisbon

-Rolf-Dieter Heuer, departing director-general of the European Organization for Nuclear Research (CERN)

-Julia Slingo, chief scientist with the UK’s Met Office

-Cédric Villani, director of the Henri Poincaré Institute, in Paris

-Henrik Wegener, executive vice president, chief academic officer and provost of the Technical University of Denmark.

Exceptional scientists

Commissaris Carlos Moedas zegt hierover: “The support from the scientific community has been tremendous with many eminent scientists coming forward to help. The seven exceptional scientists I have appointed to the group will take the use of independent science advice in Commission policy making to a new level. The European Commission will rely on their independent advice on a range of complex policy issues where high-level scientific input is needed”.

ScienceGuide sprak enige tijd geleden met Rolf-Dieter Heuer over de toekomst van de wetenschap en van het werk van CERN in het bijzonder. Oud-LSVb-voorzitter en Nikhef-onderzoekers Sander Breur bezocht de Geneefse deeltjesversneller namens onze redactie en interviewde Heuer daar.

Hij zei toen onder meer: “Zestig jaar geleden had ook niemand verwacht dat wetenschappers uit zoveel verschillende landen zo goed samen aan zo’n gemeenschappelijk doel konden werken. Dit is een model voor de rest van de wereld. Het laat zien hoe je ‘individuele agenda´s’ kan samenbrengen tot een grote, gemeenschappelijke agenda met een duidelijk en breed gedragen doel. Maar we hebben nog een lange weg te gaan hiermee.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK