Geen tunnelvisie bij wetenschap

Nieuws | de redactie
30 november 2015 | Minister Bussemaker was verrast door de weerklank die de Wetenschapsagenda kreeg. Niet alleen in eigen land. “Mijn Europese collega’s zijn heel nieuwsgierig. Hoe doen jullie zoiets?”

Bij de presentatie van de agenda met 12.000 vragen in zestien routes voor het vervolg vertelde Bussemaker aan ScienceGuide, dat dit document op een wel heel goed moment blijkt uit te komen. Net nu ons land voorzitter van de Europese Unie wordt, krijgt zij veel vragen van buiten ons land er naar. “We hadden deze week de Europese ministerraad in Brussel. Daar kwam dit proces van de Wetenschapsagenda nog eens aan de orde. Allerlei collega’s wilden er meer over weten.”

“Bijna elk land is ermee bezig hoe de enorme dynamiek in de wetenschap en technologie te verbinden met de maatschappij. Dat raakt alles en iedereen tenslotte. Het proces bij ons is wel heel bijzonder, alleen al dat er zoveel vragen en input zijn losgekomen. Mijn collega’s zijn daarom heel nieuwsgierig. ‘Hoe doen jullie zoiets?’ willen ze weten.”

Wij noteerden ook andere internationale reacties. CERN-voorman Sijbrand de Jong vertelde dat zijn collega’s van hun stoel vallen van het lachen om zulke ‘mesjokke café-discussies’ rond 12.000 vragen. Waarom hebben het mis?

“Daar ben ik het volstrekt niet mee eens! Juist de ontmoeting van hele verschillende disciplines en stakeholders heeft proces van deze agenda zo’n succes gemaakt. Blijkbaar hebben ze bij CERN een beetje last van tunnelvisie, zitten ze wat opgesloten in hun ene discipline. Dat zou ik toch jammer vinden.”

Wat gaat het kabinet nu doen met deze agenda?

“Dat vind ik eerlijk gezegd niet zo’n goede vraag. Wij hebben met de Wetenschapsvisie onze hoofdlijnen geschetst. Daar hoorde zo’n agenda bij, omdat we de lange termijn ambities vooral ook vanuit de samenleving en de dialoog met de wetenschap wilden laten komen een zo draagvlak versterken daarvoor.

Het gaat er nu dus om dat de kenniscoalitie rond deze zestien routes aan de slag gaat. Hoe gaan ze dit verder concreet invullen en wie nemen daarbij het voortouw? Wij van onze kant gaan daar met hen natuurlijk mee verder, zoals in de wetenschapsvisie neergelegd is.”

Is dit niet meteen iets voor uw agenda als voorzitter van de Europese wetenschapsminister? Rinnooy Kan vertelde en half jaar geleden al dat hij eigenlijk wel droomt van een Europese variant van dit proces van vragen en thema’s.

“Die belangstelling van mijn Europese collega’s komt niet uit de lucht vallen, hè? Het is in elk geval een onderwerp om met elkaar nog eens te verkennen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK