Gesloten grenzen verminderen migratie niet

Nieuws | de redactie
20 november 2015 | Gesloten grenzen of andere beperkingen in het vrije verkeer van mensen verminderen emigratie op de lange termijn niet, terwijl open grenzen niet noodzakelijkerwijs leiden tot een grootschalige migratie. Dat is één van de belangrijkste conclusies van het proefschrift van UM-promovenda Simona Vezzoli.

Zij onderzocht de invloeden van grensregelingen en onafhankelijkheid op korte- en lange termijn migratiebewegingen in het Caribisch gebied. “Het idee dat iedereen uit ontwikkelingslanden zou vertrekken als ze de mogelijkheid hebben, is niet op wetenschappelijk bewijs gestoeld. Het illustreert eerder de angst in landen van bestemming,” aldus Vezzoli.

Debatten over verhoogde grenscontroles

In publieke debatten over migratie wordt geregeld opgeroepen tot verhoogde grenscontroles om te voorkomen dat ‘ongewenste’ migranten het land binnenkomen. In het proefschrift ‘Borders, independence and post-colonial ties: the role of the state in Caribbean migration’ zoomt Vezzoli in op Guyana, Suriname en Frans Guyana.

Uit haar onderzoek blijkt dat in de periode tussen 1950 en nu migratiebeperkingen die rond de onafhankelijkheid van Guyana en Suriname zijn ingevoerd hebben geleid tot onbedoeld sterke verhogingen van emigratie, terwijl dergelijke pieken zich niet voordoen wanneer er geen migratiebeperkingen zijn, zoals in het geval van Frans Guyana. Open grenzen blijken vaker te leiden tot hogere (circulaire) mobiliteit, inclusief korte bezoeken en remigratie.

Sterke band met de kolonisator

Daarnaast toont dit onderzoek hoe staten, met name in landen van herkomst, migratie indirect beïnvloeden via beleidsmaatregelen die niet op migratie zijn gericht. Hierbij valt te denken aan de politieke en sociaal-economische beleid en stabiliteit in een thuisland. Sterke banden tussen voormalige koloniën en hun kolonisator na het realiseren van onafhankelijkheid leiden vaak tot verhoogde migratie richting de voormalig kolonisator.

Daarentegen blijkt het versterken van de relatie met andere landen, via handel, onderwijs of media-aandacht, het blikveld van migranten eveneens te verruimen als het om bestemmingen gaat, wat tot een verlegging van migratiestromen naar nieuwe bestemmingen kan leiden.

Vandaag verdedigt  Simona Vezzoli haar proefschrift, ‘Borders, independence and post-colonial ties: the role of the state in Caribbean migration’ aan de Universiteit Maastricht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK