Grote coalitie voor topkennis

Nieuws | de redactie
4 november 2015 | Voor het derde jaar op rij zal Nederland op de Hannover Messe in april 2016 zich nadrukkelijk presenteren als hightech kennisland. ScienceGuide heeft een unieke alliantie kunnen sluiten met het Partnerland van de Messe, de USA.

In 2014 organiseerden het PBT en ScienceGuide voor het eerst een ontmoetingsplaats van de ‘triple helix’ op de jaarlijkse Olympiade van de industrie, hightech en R&D. Nederland was Partnerland van de Messe en met ‘das Glashaus’ presenteerde ons land zich als eerste natie en buurland van Duitsland vooral als een kennisnatie waarin hoger onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheden gezamenlijk de ontwikkeling van ‘Smart Industry’ en ‘Industrie 4.0’ aanwakkeren door R&D, valorisatie, praktijkgericht onderzoek, innovatie en beleid.

Grote geleerden en Merkels promotor

Grote geleerden als Spinozisten Mikhail Katsnelson, Piek Vossen en Dave Blank traden op, innovatieve HBO- en WO-onderzoekers als Maroeska Roovers, Wim van Gemert, Maarten Steinbuch presenteerden hun nieuwste resultaten in gezondheidszorg, energieconversie en ‘zonnewagens’. Sander Dekker ging met hen in debat, promovendi van NWO lieten hun onderzoeksresultaten zien en de topsectoren legden volop contacten. Angela Merkels erepromotor, oud-Max Planck directeur en Radboud-voorzitter Gerard Meijer opende met zijn lezing ‘das Glashaus’, waar al deze optredens gedurende 5 dagen bijeen waren gebracht.

April 2015 was India het Messe Partnerland en kwamen PBT en ScienceGuide terug in het kader van ‘Nederland Triple Helix land’ met het nieuwe concept van ‘der Wissenstag’. Deze dag vol ontmoeting van kennis, bedrijfsleven en beleidsmakers sloeg in. Bezoekers uit heel de wereld keken ademloos toe hoe Koen Geurts van Fontys en DLR zijn komeetlanding in unieke beelden presenteerde en de impact van R&D, industrie en samenwerking van Europese landen in het diepste heelal kon laten zien.

Indiase FOM-promovendi, Anka Mulder van de TU Delft, Brightlands Limburg en vele andere kennisvernieuwers uit HBO en WO traden op. De Messe besloot direct ook in 2016 zo’n ‘Wissenstag’ te doen organiseren door ScienceGuide en Platform Bèta Techniek. Nu op primetime: maandag 25 april, direct na de officiële opening door Angela Merkel en de hoogste vertegenwoordiger die de USA zullen afvaardigen.

Drie partijen voor één doel

Om ook dit maal het Partnerland volop mee te laten denken, ontwerpen en doen aan dit kennisdeling event hebben PBT en ScienceGuide een coalitie gesloten met de trekker par excellence in de USA van de aanmoediging van studiesucces en samenwerking in de bèta-technische disciplines, de STEM Education Coalition. Samen zullen deze drie partijen het programma van de Wissenstag 2016 invullen en uitdiepen.

Reeds nu zijn bijdragen van onder meer de Universiteit Utrecht, Hanzehogeschool, de Big Data Alliance, Generade en FOM in voorbereiding. Hoogtepunt van de Wissenstag zal onder meer de officiële lancering zijn van een nieuwe Europese federatie van bèta-technisch aanjagers in een reeks van landen van de Unie. Juist nu Nederland de EU zal voorzitten in de eerste helft van 2016 is dit een doorbraak in het ‘triple helix’ denken en aanpakken in Europa, die dat voorzitterschap reeds nu een succes helpt maken.

That’s excellent!

De STEM Education Coalition van de USA zal vanuit die andere wereldmacht de kansen, uitdagingen, zorgen en volharding bij het aanmoedigen van bètatech talent mede agenderen. Best practices en lessons learned uitwisselen blijft essentieel, lange adem en doorzettingsvermogen nog meer. James Brown, executive director, zegt namens zijn bestuur daarover tegen ScienceGuide. “Bèta-techniek is voor alles nodig, ook ‘alfabanen’ zitten er vol mee in een data-gedreven economie en samenleving.”

In deze Amerikaanse coalitie zijn onder meer Microsoft, Texas Instruments en ExxonMobil actief om de onderwijskwaliteit en het enthousiasme voor bètatech te versterken. James Brown zei hierover onder meer: “De president gelooft er zelf in. Zijn ogen gaan glanzen als hij in speeches en gesprekken vertelt over ‘STEM’, over onderwijs, technologie en innovatie. De White House Science Fair is echt helemaal zijn ding!”

Dat ook in Nederland campagne gevoerd werd voor zo’n zelfde jaarlijks evenement, dat uitmondde in ScienceMakersNL, onmoette dan ook veel enthousiasme in Washington. “Really? That’s excellent! Zoiets is zeer nodig, omdat iedereen moet ervaren hoezeer de samenleving én de arbeidsmarkt van onze tijd ‘data-driven’ is. Mensen met een bèta-technische basis kunnen daarin veel beter hun weg vinden, ook buiten klassieke ‘techjobs’.”

In elke loopbaan doordesemd

“Die basis in kennis en vaardigheden is tegenwoordig ‘embedded’ in elke loopbaan die nog relevantie heeft en toekomstperspectief. STEM is essential in every role you play in society, from being on a jury in a courtroom to curating the information on the job from a legal office to rocketscience.”

“Als jurylid moet je mee oordelen over DNA-bewijs, over kansberekening van ongevallen, over compensaties van financiële of medische fouten. In alles zit bèta-technische kennis en vaardigheid verpakt. Vroeger was het in een juridisch of bestuurlijk beroep belangrijk dat je correcte, relevante informatie kan opspeuren. Dat doe je nu met één druk op een knop, een sleutel-vaardigheid is veranderd in een simpele, technische handeling.”

“Alle beroepen zijn daardoor gedigitaliseerd, ‘embedded’ met data-behandeling, technologie en ‘numerical literacy’. De nieuwe economie en banen hangen samen met het koesteren, beweren en ontplooien van data, iedereen is een soort ‘data-curator’ aan het worden. Die sleutelvaardigheid hangt nauw samen met bèta-technische knowhow.”

Doe mee!

U bent van harte welkom u aan te sluiten bij ScienceGuide als supporter van dit jaarlijkse evenement op de ‘Olympiade van High Tech en kennis’. Inbreng in de discussies, programmering en netwerken is ook voor u mogelijk. Neem contact op met de hoofdredacteur, PG Kroeger: pgkroeger@scienceguide.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK