Investeren in grafeen

Nieuws | de redactie
30 november 2015 | Drie Nederlandse onderzoeksgroepen krijgen Europese financiering voor hun onderzoek naar toepassingen van grafeen. De onderzoekers die door FOM waren voorgedragen kunnen met het geld promovendi aanstellen en zo voorbouwen op de Nobelprijs van Andre Geim.

Dertien internationale teams van wetenschappers ontvangen in totaal 9,9 miljoen euro van FLAG-ERA, het Europese Flagship voor onderzoek op het gebied van grafeen. FOM financiert hierin drie projecten van Nederlandse onderzoekers: Bart van Wees (RUG) en Rob Lammertink (UT), en Kees Flipse (TU/e). 

Flipse en Van Wees krijgen financiering voor hun projecten in het ‘Tailoring spin-interactions in graphene nanoribbons for ballistic fully spin-polarized devices’ (TAILSPIN) consortium. Lammertink krijgt een project gehonoreerd in het ‘Nanofluidics and Ultrafiltration with Track Etched Graphene-Polymer Composite Membranes’ (NU-TEGRAM) consortium. De totale bijdrage vanuit aan deze drie projecten ERA-NET is €782.000.

Nanostrips op atomaire schaal

In dit Europese Tailspin-consortium werken vijf groepen samen, twee uit Duitsland, een uit Zweden en de groepen van Bart van Wees (RUG) en Kees Flipse (TU/e) uit Nederland. Het combineren van de expertises van de groepen heeft als doel een nieuw spingepolariseerd ‘switching quantum device’ te ontwikkelen.

De onderzoekers willen dit realiseren door via fundamenteel onderzoek epitaxiaal grafeen te manipuleren, door afstemming van de elektronische structuur en ultieme controle op atomaire schaal van de groei van nanostrips. Met de financiële steun kunnen de twee Nederlandse groepen elk een promovendus aanstellen voor vier jaar.

Vloeistof door laagjes grafeen

Het NU-TEGRAM-consortium bestaat uit vijf partners, twee uit Duitsland, een uit Frankrijk, een uit Kroatië, en een uit Nederland, te weten de groep van Rob Lammertink (UT). Het hoofddoel van dit project is het bestuderen van vloeistoftransport door geperforeerde grafeenlagen. De onderzoekers streven naar het ontwikkelen van grafeen-polymere composieten die aan specifieke etsprocessen worden blootgesteld.

Met dit platform kunnen zij transport door deze grafeenlagen bestuderen, wat uiteindelijk de basis moet vormen voor de ontwikkeling van ultrafiltratie- en ionselectieve nanofiltratie-membranen. De Nederlandse groep kan een promovendus aanstellen die de transportmechanismen van vloeistoffen door deze geperforeerde grafeenlagen gaat bestuderen.

Het Europese ERA-NET ondersteunt de twee FET Flagships Graphene en Human Brain Project, die door Herman van ERompuy destijds zijn ingezet als lange termijn thema’s en investeringen vanuit de Unie. In het najaar van 2014 organiseerde FLAG-ERA een Europese transnationale call. De inbreng van FOM in deze call draagt bij aan de NWO-inzet voor de topsector HTSM. Het doel is om optimale aansluiting van het nationaal gefinancierde onderzoek te faciliteren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK