Kans voor gevlucht talent

Nieuws | de redactie
3 november 2015 | De Hanzehogeschool wil vluchtelingen actief betrekken bij het Nederlands hoger onderwijs. Docenten zijn daar zelf mee aan de slag gegaan en ontwierpen de ‘Grotius Minor’. Die biedt de mogelijkheid Nederlands, Engels, interculturele vaardigheden en meer te studeren, om sneller en op hoog niveau in te burgeren.

“Het initiatief kwam van docenten van de Hanzehogeschool,” vertelt Rob Verhofstad van het CvB. “Het is heel bijzonder: de docenten doen dit allemaal in hun vrije tijd. het CvB stelt ruimtes beschikbaar.” De Grotius Minor leidt niet direct op tot een formeel diploma, maar vluchtelingen krijgen bij slagen wel een certificaat van de Hanzehogeschool .

Kwalitatief hoogstaand aanbod

De minor geeft een breed programma aan onderwijs, dat wel  wat eist van de vluchtelingen die willen deelnemen. Zo moeten zij in staat zijn op hoger onderwijsniveau te studeren en enige beheersing hebben van de Nederlandse taal. “We willen doen waar we goed in zijn: onderwijs aanbieden. Het gaat om een kwalitatief hoogstaand aanbod, een serieuze minor van 30 ECTS.”

De docenten hebben er voor gekozen de minor te vernoemen daar Hugo de Grote, omdat deze zelf het land moest ontvluchten toen hij conflict kwam met de Stadhouder. Maar dat is volgens Rob Verhofstad niet de enige reden. “Hugo de Groot is grondlegger van het Internationaal Recht en daarmee een prachtig icoon voor deze minor.”

Voor geïnteresseerde studenten in Noord Nederland is de minor gratis te volgen. “Docenten geven dit onderwijs in hun vrije tijd, waardoor de belangrijkste kostenpost wegvalt. Het CvB zorgt voor onderwijsruimtes en draagt de materiële kosten,” vertelt Verhofstad. Men zal het onderwijs gaan geven van 9 november aanstaande tot 15 april.

Bij de Vereniging Hogescholen op de agenda

Vluchtelingen krijgen hun certificaat niet cadeau. Het onderwijsprogramma in de Grotius Minor is intensief. Wekelijks zijn er 18 contacturen en van de deelnemers wordt verwacht dat zij zelf zo’n 22 uren zelfstudie in het programma steken.

Er zijn inmiddels verscheidene hogescholen die speciaal onderwijsaanbod hebben ontwikkeld voor vluchtelingen. Onder meer de Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Utrecht hebben de handen ineen geslagen met de Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) om ICT- en taalonderwijs aan te bieden. Rob Verhofstad hoopt dat initiatieven als deze breed in het hoger onderwijs worden opgepakt. “Het onderwerp wordt zeker bij de Vereniging Hogescholen geagendeerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK