Ligt de penaltystip wel goed?

Nieuws | de redactie
4 november 2015 | Het ergert Alexander Scherf al tijden. Dit jaar heeft de ambtenaar uit Berlin-Marzahn al 54 strafschopstippen gemeten en hij komt tot een verstrekkende conclusie. De strafschopstip ligt niet precies elf meter. Zelfs de FIFA buigt zich nu over de kwestie.

Volgens Scherf, die in zijn jeugd op niveau voetbalde bij de Kinder- und Jugendsportschule (KJS) in Hohenschönhausen in het oosten van Berlijn in de oude DDR, worden strafschoppen niet van elf meter genomen maar van 11,11 meter. Deze mathematische ongerijmdheid heeft hij uitvoerig onderzocht en zo kwam hij tot een opmerkelijke conclusie. Scherf is met zijn bevinding naar Der Spiegel gegaan dat deze week in het weekblad ingaat op zijn bevindingen. “Als mijn bevindingen kloppen moeten eigenlijk wereldwijd gelijke strafschopmarkeringen worden aangepast,” meldt hij daar.

Niet het midden van de cirkel

Die misvatting over de juiste stip heeft te maken met hoe de strafschopstip is gepositioneerd ten opzichte van de doellijn. Niet het midden van de cirkel zou leidend moeten zijn, maar de achterzijde, oftewel de plaats van waaruit de strafschopnemer de bal raakt. Dat betekent dat strafschoppen op dit moment van 11.11 meter worden genomen.

Scherf constateerde in ieder geval dat in Berlijn op vrijwel alle voetbalvelden deze fout wordt gemaakt. Er lijkt dan ook sprake van een historische vergissing. Lutz Michael Fröhlich, leider van de afdeling scheidsrechterzaken van de Duitse voetbalbond, spreekt van “interessante feiten” die Scherf met zijn meetlint heeft ontdekt.

114 jaar oude fout hersteld?

De secretaris van het comité voor voetbalregels IFAB noemt de door Scherf gemeten fout een van de reeks “onnauwkeurigheden” die in de loop van 130 jaar voetbalhistorie in het spel zijn geslopen. Omdat in 2016 een volledig herziene en geupdate editie van de precieze regels voor ‘the sport for gentlemen played by hooligans’ zal worden gepubliceerd, zijn de analyse van Scherf en de research van Der Spiegel “op een zeer toepasselijk tijdstip” gekomen, aldus IFAB.

Als de wereldwijde voetbalbonden aan de hand van dat nieuwe handboek volgend jaar inderdaad zullen besluiten iets met Scherfs ontdekking te gaan doen, komt er een einde aan 114 jaar waarin de strafschop op de verkeerde plek is genomen. Alexander Scherf mag volgens het Duitse weekblad dus tevreden zijn als hij “met zijn meetlint in het oude Dynamo-stadion in Hohenschönhausen” staat.  

Voor de liefhebbers nog dit: alle clubs die in de vroegere stalinistische dictatuur ‘Dynamo’ heetten, waren het speeltje van de geheime dienst, de Stasi. De Saksische chef daarvan gedurende vele decennia, Erich Mielke, was zo’n fanatiek supporter van Dynamo Dresden, dat hij de competitie liet vervalsen en scheidsrechters intimideren opdat zijn kluppie toch maar steeds landskampioen van de DDR werd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK